DF med i budgetaftale: Klippekort til ældre er tilbage i Guldborgsund

0
1562
René Christensen, finans- og miljøordfører for Dansk Folkeparti., oer også byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkeparti er med i årets budgetaftale i Guldborgsund Kommune. Et af resultaterne kan ses på ældreområdet, hvor klippekortet til plejekrævende ældre i eget hjem er tilbage

”Vi er med i budgettet igen, og man kan se, vi har været der”.

Det siger Rene Christensen, gruppeformand for Dansk Folkeparti i Guldborgsund, efter at der nu er indgået en budgetaftale i Guldborgsund, som DF er med i.

Det mest tydelige fingeraftryk har Dansk Folkeparti sat på ældreområdet. Sidste år blev klippekorts-ordningen fjernet for svage ældre i eget hjem. Nu genindføres den igen.

”Sidste år var vi ikke med i budgettet, og det betød, at ældre i eget hjem, som har brug for pleje, mistede retten til selvbestemmelse over eget liv. Men nu får de retten igen,” siger Rene Christensen.

Indført af DF

Klippekorts-ordningen blev indført på initiativ fra Dansk Folkeparti i 2016. Den giver plejekrævende ældre ret til en halv times ekstra hjælp, der kan bruges efter eget ønske, f.eks. til frisøren eller en tur på kirkegården.

Klippekortsordningen blev i 2017 og 2018 finansieret med et direkte tilskud på 380 millioner kroner på finansloven. Men i 2019 blev pengene bevilget via det almindelige bloktilskud, og dermed blev det frivilligt for kommunerne om de ville fortsætte. Det fik 18-20 kommuner til at droppe klippekortet i 2020, heriblandt Guldborgsund. Dog kun for ældre i eget hjem – ordningen er fortsat for ældre på plejehjem.

”DF fik indført klippekortordningen, fordi vi tror på den. Derfor er jeg også glad for, at vi nu kan genindføre den i min egen kommune for ældre i eget hjem. Det er jo især dem, der har brug for at kunne komme ud og være samme med andre,” siger Rene Christensen.

Ordningen kobles sammen med kommunens frivillighedskoordinatorer, der skal tage initiativer, der modvirker ensomhed.

”Vi vil bruge mange kræfter på at fortælle de ældre om klippekortet, og hvis de ikke lige ved, hvad de skal bruge det til, vil vi opfordre dem til at indgå i nogle af de fællesskaber, der findes i kommunen. Det kan betyde, at de ældre får mere samvær og livskvalitet,” siger Rene Christensen.

Sætter skatten ned

Han glæder sig over et andet markant tiltag i budgettet: Nemlig en skattesænkning på 0,5 procent. Den anslås at ville sende i altså 237 millioner kroner ud til ekstra forbrug hos Guldborgsunds borgere de næste fem år, uden at det koster kommunen mere end 38 millioner kroner. Staten kompenserer nemlig en stor del af skattelettelsen.

”Det er noget, der virkelig kommer til at betyde noget for de lokale handlende,” siger Rene Christensen.