DF: Styrk domstolene, så kriminelle beboere hurtigere kan smides ud

0
2085
Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Lange sagsbehandlingstider og uklare regler betyder, at boligselskaber må vente i årevis på at få smidt kriminelle beboere ud. DF vil have kigget på ghettoloven og sat flere penge af til domstolene

I fire år har boligselskabet BoligKorsør ventet på at kunne smide en kriminel lejer ud, som skaber utryghed i ghettoområdet på Motalavej.

Ghettoloven fra 2018 skulle ellers gøre det nemmere at komme af med kriminelle lejere, som begår kriminalitet indenfor en radius af 1 km fra deres bolig. Men Berlingske har de seneste dage beskrevet, hvordan lange sagsbehandlingstider ved domstolene, uklare retningslinjer, fortrolighed om oplysninger og manglende vidner forsinker processen.

Da loven blev vedtaget, var det ellers målet, at der skulle gå syv dage fra lejemålet blev ophævet, til den kriminelle udlejer og dennes familie var sat på gaden. Men det sker i praksis ikke:

“Lidt groft kan man sige, at hver gang én bliver dømt til at flytte, er 50 andre lejere flyttet først på grund af denne familie,” siger tryghedschef i boligselskabet Bo-Vitae, Eskild Dahl Pedersen, til Berlingske.

Peter Skaarup: Vi svigter boligselskaberne

Eksemplerne, som også omfatter familien til lederen af den forbudte indvandrerbande Loyal To Familia, har fået Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skarup på banen. Han vil rejse sagen overfor justitsminister Nick Hækkerup. Målet må være, at sagsbehandlingstiden ved domstolene kommer ned, så de kriminelle beboere kan smides ud hurtigere.

“Vi svigter sådan et boligselskab, hvis det er tager så langt tid. Det må regeringen få rettet op på med flere midler til domstolene,” siger Peter Skaarup.

Regeringen har i sit finanslovsudspil sat 13,3 millioner kroner ekstra af til domstolene i 2021-2023. Pengene skal bl.a. bruges til at eliminere sagsbunkerne efter coronakrisen.

Men DF mener, det er alt for lidt. Står det til Dansk Folkeparti, skal der ansættes 50 ekstra dommere og 20 dommerfuldmægtige og øvrigt kontorpersonale, så sagsbehandlingstiderne kan komme ned.

Ministre vil se på regler

I Korsør er den kriminelle udlejer, som boligselskabet vil af med, en del af en konflikt mellem to libanesiske klaner, som hærger området med slagsmål, trusler, narkohandel og sågar fyrværkeri-angreb på et lokalt supermarked. Konflikten, som Berlingske har afdækket de seneste dage, har rødder i en konflikt, der blev startet i en landsby i Libanon for mere end 30 år siden.

Både justitsminister Nick Hækkerup (S) og fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) siger til Berlingske, at de vil se på, hvordan reglerne kan ændres, så kriminelle beboere hurtigere kan blive smidt ud.

Læs også:

To libanesiske klaner i opgør: Hærger bydel i Korsør med slagsmål, trusler og vanvidskørsel