DF kræver svar fra Mette F: Hvorfor holdt hun ikke løfte om lyntest på plejehjem?

0
1412
Statsminister Mette Frederiksen (S) på vej til statsministerens spørgetime i Folketinget i sidste uge. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen (S) lovede på pressemøder i januar at der skulle indføres lyntest for ansatte på landets plejehjem. Det skete aldrig – og imens eksploderede smitten blandt beboerne. DF kalder nu statsministeren i samråd

“Der er for få der bliver testet i de dage, vi er i nu. Regeringen har derfor besluttet, at myndighederne hurtigst muligt skal sikre at personalet på plejecentre i alle regioner kan hurtigtestes”.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde den 5. januar i år. Udtalelsen kom få dage efter, at sundhedsminister Magnus Heunicke 29. december havde udtalt, at ”beboerne på vores plejehjem er særligt udsatte”.

Fem dage senere – den 10. januar – gentog statsministeren, at der hurtigste muligt skulle sættes gang i lyntest på plejehjemmene.

Men nu har Danmarks Radio (DR) afdækket, at det aldrig skete. I stedet for to ugentlige lyntest af plejehjemsansatte besluttede Sundhedsministeriet, at man skulle fortsætte med den almindelige PCR-test i halsen, hvor testsvaret kommer senere.

Ifølge DR skete det samtidig med, at coronasmitten spredte sig med voldsom hast på plejehjemmene. 1056 plejehjemsbeboere blev smittet i løbet af januar. 324 døde.

Vil ikke stille op til interview

Hvad statsministeren og sundhedsministeren siger til disse oplysninger, kan Danmarks Radio ikke få svar på. De to ministre nægter at stille op til interviews.

Men statsministeren Mette Frederiksen slipper ikke for at svare. Flere partier vil have afdækket sagen, og Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt og ældreordfører Karina Adsbøl vil nu indkalde statsministeren i et samråd.

”Vi skal have svar på, hvorfor statsministeren lovede, at der nu blev sat ind med kviktest af personalet, hvorefter man så trak det tilbage uden at informere om det bagefter. Der er for mange spørgsmål i det her, som ikke er besvaret,” siger Liselott Blixt til DR.

“Dybt bekymrende”

Karina Adsbøl kalder på Facebook sagen for dybt bekymrende.

”Pårørende ønsker svar og det gør vi også i Dansk Folkeparti. Statsministeren har ikke talt helt sandt. Hun sagde i januar måned højt og tydeligt flere gange på direkte tv – på pressemøder – at personalet på vores plejehjem skulle kviktestes. Noget vi også ønskede og havde efterlyst. Det skete desværre ikke – Sundhedsministeriet droppede brugen af kviktests, og det blev Statsministeren orienteret om,” skriver Karina Adsbøl.

Støttepartier: Noget værre rod

Regeringens støttepartier er også kritisk.

“Jeg synes ærlig talt, det er noget værre rod,” siger Enhedslistens politisk ordfører Mai Villadsen til DR.

“Jeg synes, det er uacceptabelt, at der ikke har været lyntest ude på vores plejehjem. Vi har fra SF’s side igen og igen sagt, det skulle ske,” siger SFs formand Pia Olsen Dyhr.