Det svenske Migrationsverket skriver i ny rapport, at sikkerhedssituationen omkring Damaskus i Syrien er blevet forbedret. ”Når selv svenskerne anser dele af Syrien for at være sikkert, så fortæller det en del,” siger DFs gruppeformand Peter Skaarup
Danmark er ikke det eneste land i Europa, der vurderer, at Syrien er blevet et mere sikkert land. Det svenske Migrationsverket, der svarer til den danske Udlændingestyrelsen, er nu af samme opfattelse: Nemlig at sikkerheden i dele af Syrien er blevet forbedret. Det fremgår af den nyeste rapport fra Migrationsverkent.
Læs rapporten fra Migrationsverket her
Jyllands-Posten har gennemlæst rapporten og spurgt danske eksperter til de svenske vurderinger. Her fra lyder vurderingen, at de svenske og danske myndigheder er enige om,. at situationen i provinserne Damaskus og Rif Damaskus er relativt stabil. Det er dette område, som den danske Udlændingestyrelsen vurderer er sikkert nok at hjemsende syriske krigsflygtninge til.
”Svenskerne er af samme opfattelse som Danmark. De mener også, at der er sket en forbedring, hvor risikoen for vilkårlig vold er mindsket i store dele af landet omkring Damaskus. Den ekstraordinære situation, som i begyndelsen medførte, at alle fik asyl, har ændret sig. Nu er der områder i Syrien, hvor man ikke uden videre får asyl i Sverige,” siger Peter Starup, lektor i udlændingeret på Syddansk Universitet, til Jyllands-Posten.
Louise Halleskov, lektor i EU- og menneskeret på Aarhus Universitet, har samme analyse:
“Migrationsverket ser ud til at have den fuldstændig samme vurdering af de generelle forhold i visse dele i Syrien, som Danmark har,” siger hun.
“Migrationsverket ser ud til at have den fuldstændig samme vurdering af de generelle forhold i visse dele i Syrien, som Danmark har”
Louise Halleskov, lektor i EU- og menneskeret på Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten
Kan ikke længere få automatisk asyl
Det hører dog med til historien, at Sverige ikke aktivt hjemsender syrere, der har fået opholdstilladelse i landet. Men rapporten vil få betydning for nye asylansøgere, der kommer til Sverige. Hvis de kommer fra områderne Damaskus, Rif Damaskus, Dara’a, Hassakah, Latakiya, Quneitra og Suwayda, vil de ikke længere automatisk få asyl.
Herhjemme betyder Flygtningenævnets vurdering, at 505 syriske flygtninge står til at få inddraget deres opholdstilladelse i 2021. De vil dog ikke kunne udsendes med tvang, fordi Danmark ikke samarbejder med det syriske regime.
Støttepartier: Danmark står alene
Meldingen fra Sverige står i skærende kontrast til udmeldingerne fra regeringens støttepartier. Herfra har man kritiseret, at Danmark er det eneste europæiske land, der vurderer, at Syrien er blevet mere sikkert
”Ingen andre EU-lande ser Syrien som “sikkert”. Hvad ved Danmark om sikkerheden i Syrien, som ingen andre åbenbart ved?,” skrev eksempelvis de radikales udlændingeordfører Kristian Hegaard den 7. april på Facebook.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) gør opmærksom på, at også EU’s asylagentur og de britiske myndkigheder i Home Office vurderer, at situationen er forbedret i Damaskus-området. Med de nye oplysninger fra Sverige, håber han, at der skrues ned for kritikken af de danske udlændingemyndigheders vurdering.
”Jeg er meget optaget af, at der er tillid til de danske udlændingemyndigheder og til Flygtningenævnets arbejde. For det er virkelig, virkelig vigtige afgørelser, som de træffer, som har stor betydning for menneskers fremtid,” siger Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten.
Skaarup: Turbo på hjemsendelserne
Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup mener, at Migrationsverkets vurdering understreger, at der skal sættes gang i hjemsendelserne.
”Når selv svenskerne anser dele af Syrien for at være sikkert, så fortæller det en del. Lad os nu få sat turbo på hjemsendelserne af syrerne, så de kan få genopbygget deres hjemland,” siger Peter Skaarup.