P-bøder afslører: Islamist og journalist var kærester, mens hun dækkede hans sag

0
2310
Journalisten Sanna Drysén lavede kritiske indslag om sikkerhedspolitiet SÄPOs behandling af Raad Al-Duhans udvisningssag - og blev kæreste med ham. Hendes indslag om sagen er nu forsynet med en påtegnelse om hendes særlige forhold til kilden. Screenshot fra sverigesradio.se

Sagen om en journalist på Sveriges Radio, der blev kærester med en kendt islamist, udvikler sig. Nu viser det sig, at de allerede havde en personlig relation, mens hun lavede indslag, der kritiserede myndighedernes behandling af hans udvisningssag

Skandalen om journalisten fra Sveriges Radio, der blev kæreste med en kendt udvisningsdømt islamist, som hun selv lavede indslag om, udvikler sig nu yderligere.

Hidtil har journalisten Sanna Drysén hævdet, at hun først blev venner med islamisten Raad al-Duhan, efter at hun var færdig med at dække hans sag journalistisk. Samme forklaring er kommet fra Sveriges Radio ledelse.

Men nu kan avisen Dagens Nyheter afsløre, at Raad al-Duhan har fået parkeringsbøder for at holde ulovligt parkeret om natten foran journalistens lejlighed i Stockholm sidste forår. Det var på det tidspunkt, hvor Sanna Drysén dækkede hans sag.

Seks parkeringsbøder

Journalistens vinkel var, at sikkerhedspolitiet SÄPO ikke gav Raad al-Duhan en fair behandling, da de stemplede ham og hans far, imamen Abo Raad, som en sikkerhedstrussel for Sverige. Hun holdt mikrofonen for den 36-årige islamist, som bedyrede om ikke sin uskyld, så sine hæderlige hensigter. Hun afslørede også hemmeligt stemplede papirer, der skulle vise, at myndighederne havde lavet en “problematisk sikkerhedsvurdering” af Raad al-Duhan. Han er dømt for dødstrusler, mens hans far har støttet Islamisk Stat.

Raad al-Duhan fik seks parkeringsbøder for at holde ulovligt parkeret i nærheden af journalistens lejlighed. Den første fik han halvanden måned inden Sanna Drysén lavede sit sidste indslag om hans sag.

I alt lavede hun 15 indslag om Raad al-Duhan. De var allerede dengang omdiskuterede, fordi de var overmåde venlige overfor al-Duhan.

Et af indslagene – et 15 minutters interview – havde overskriften: “Retssikkerhed og national sikkerhed – Raad skal udvises trods problematisk sikkerhedsudredning”.

Ekspressen-journalisten Anna Gullberg, der i sin tid som chefredaktør på Gefle Dagblad i al-Duhans hjemby Gävle fik dødstrusler fra islamisten, skrev sådan her i Ekspressen som kommentar til Sveriges Radios dækning:

“Al Duhan er ikke ekstremist, påstår han selv. Det har cirka samme værdi som at spørge en nationalsocialist, om han er er nazist. Svaret er i reglen nej”.

“Den største krise i mange år for public service”

Sagen om Sanna Drysén har skabt voldsom debat på Sveriges Radio, og kritikken stiger internt af ledelsen. En medarbejder siger til Ekspressen, at sagen er den største krise for svensk public service i mange år.

En anden, mangeårig medarbejder siger:

”Det her kaster en skygge henover alle redaktioner, som vil hænge over os frem til næste valg. Det er den slags beskyldninger, vi altid har kunnet afvise som nonsens, når de kom fra højrefløjen. Det kan vi ikke mere,” siger vedkommende.

Sanna Drysén arbejder ikke længere i Sveriges Radio. Hendes indslag og artikler om al-Duhan er blevet forsynet med en påtegnelse om hendes særlige forhold til kilden. Ud over journalisten selv, blev hendes familie også venner med Raad al-Duhan. Han har haft folkeregisteradresse hos journalistens mor, der har skrevet til landets justitsminister for at tale hans sag.

Det var netmediet doku.nu, der afslørede sagen i starten af maj. Dengang blev skandalens omfang tydeligvis undervurderet af ledelsen af Sveriges Radio. Det gør den ikke længere.

Sanna Drysén siger selv til doku.nu, at hun først blev venner med Raad al-Duhan efter at hun stoppede med dækningen af hans sag. Hun siger, at der er tale om venskab, ikke et kæresteforhold.