Hørsholm Kommune burde gøre mere for at redde det lukningstruede Blixen Museum, mener DFs kulturordfører. Hørsholm-borgmester: Vi giver millioner til museer

Ærø Kommune med 8000 indbyggere bruger hvert år 3,1 millioner kroner på sit lokale museum. Odense får fem millioner kroner i statstilskud til sine museer, men kommunen bruger selv 40 millioner kroner på museumsområdet, blandt andet på H. C. Andersen Museet. Odense finansierer også selv hele HC Andersen Fonden, som markedsfører det verdensberømte bysbarn ude i verden, og det nye Eventyrhus er betalt af Odense Kommune.

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen fremhæver de to eksempler, når han skal kommentere på situationen for det lukningstruede Karen Blixen Museum på Rungstedlund. For Alex Ahrendtsen mener, at Hørsholm Kommune burde give et langt større kommunalt tilskud til Blixen Museet, som er ved at løbe tør for private midler.

DF: Kommune må vise ansvar

”Hørsholm er en af Danmarks rigeste kommuner. De burde sætte 3,5 millioner kroner årligt på budgettet til Blixen Museet,” siger Alex Ahrendtsen

Den konservative politiske ordfører Mette Abildgaard har foreslået, at der sættes 2-3 millioner kroner af på finansloven til Blixen Museet. Men Alex Ahrendtsen mener ikke, at det er relevant at diskutere statsstøtte endnu.

”Kommunen må vise, den mener det alvorligt og yde et større bidrag, før vi diskuterer statsstøtte,” siger han.

Borgmester: Det er et museum for hele Danmark

Hørsholms borgmester Morten Slotved (K) mener godt, at kommunen kan være sin indsats bekendt. I en mail til ditOverblik.dk forklarer han, hvordan kommunen støtter Blixen Museet i dag:

”Hørsholm kommune er meget stolte af Karen Blixen museet og løfter selvfølgelig også selv en stor opgave i forhold til museet. Fra 2016-2019 investerer vi samlet 7 millioner kroner i en renovering af haveanlægget. Endvidere giver vi en årlig driftsstøtte på 300.000 kr samt uddeler Rungstedlund prisen på 50.000 kroner,” skriver Morten Slotved.

Han tilføjer at kommunen også støtter Museum Nordsjælland og at Hørsholm, som har 25.000 indbyggere, alt i alt har brugt 4,6 mio. kr. årligt på museer de sidste fire r.

”Omkring Karen Blixen museet må man erkende, at det er et museum for hele Danmark. Det er en kulturperson, der rækker langt ud over vores grænser, hvorfor det er rimeligt at hele Danmark selvfølgelig bakker op museet,” siger Morten Slotved.

DF: For sølle

Tallene fra Hørsholm-borgmesteren imponerer dog ikke Alex Ahrendtsen:

”Det er for sølle. Og med al respekt for Karen Blixen, så kommer hun ikke i nærheden af H. C. Andersen, når det kommer til international berømmelse. Så det er et dårligt argument. Hørsholm er en meget rig kommune. Det er på tide, at den tager ansvar,” siger DF-kulturordføreren i en kommentar til Morten Slotved.

Alex Ahrendtsen vil gerne diskutere en overgangsordning med Hørsholm Kommune, men på sigt skal kommunen selv skyde 3,5 millioner kroner i museet, mener han.

Folketingets partier skal til efteråret drøfte det nuværende system for museumsstøtte. Dansk Folkeparti mener, at støtten skal fordeles efter et system, der er mere gennemsigtigt, objektivt og retfærdigt end det nuværende.