DF kalder statsministeren i samråd om minkskandalen

0
2103
Kristian Thulesen Dahl og statsminister Mette Frederiksen (S) i tirsdagens spørgetime, hvor DF-formanden afkrævede statsministeren en række svar om minksagen. Foto: Martin Sylvest

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal nu forklare sig om minkskandalen. Dansk Folkeparti kalder statsministeren i samråd om den ulovlige beslutning om at aflive alle danske mink 

Statsminister Mette Frederiksen skal nu forklare sig om det kaotiske forløb, hvor regeringen har krævet alle 15-17 mio. danske mink aflivet, uden at der var lovhjemmel til det.

Det er Dansk Folkeparti, som kalder statsministeren i et samråd. DFs formand Kristian Thulesen Dahl skriver på Twitter:

“I foråret var der ingen grænser for, hvor ofte Mette Frederiksen forklarede linjen omkring corona. Pressemøde efter pressemøde. Nu er der problemer. Det slingrer. Og så er statsministeren fraværende. DF kalder statsministeren i samråd om hele mink-skandalen”.

Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

Ulovlig beslutning truffet i koordinationsudvalget

Onsdag var fødevareminister Mogens Jensen (S) i et halvanden time langt samråd om sagen. Her kom det frem, at regeringens beslutning om masse-aflivning blev truffet på et møde tirsdag den 3. november i regeringens koordinationsudvalg, hvor Mette Frederiksen er formand. Mette Frederiksen har selv forklaret, at hun først i weekenden blev klar over, at der ikke var lovhjemmel til beslutningen, som blev udmeldt på et pressemøde onsdag den 4. november.

Hvad skete der på mødet i koordninationsudvalget, hvordan kunne man her – på et møde med både ledende ministre og departementschefer – træffe en beslutning uden lovhjemmel, og hvorfor stoppede statsministeren ikke omgående den ulovlige praksis, da hun fandt ud af, at beslutningen var ulovlig? Det er noget af det, DF vil have svar på.

“Statsministeren er i gang med at tørre hele skandalen af på fødevareminister Mogens Jensen. Men vi ved nu fra samrådet med Mogens Jensen, at det var statsministeren, der sad for bordenden, da den ulovlige beslutning blev truffet – på et møde, hvor der sad både nuværende og tidligere justitsministre og en departementschef. Det forekommer mærkeligt, at der ikke er foregået noget på dette møde, som fortjener offentlighedens lys,” siger Kristian Thulesen Dahl til TV2 News – og tilføjer:

“Mette Frederiksen skal stå til ansvar for det her”.

“Statsministeren er i gang med at tørre hele skandalen af på fødevareminister Mogens Jensen”

Kristian Thulesen Dahl til TV2 News
Fødevareminister Mogens Jensen på vej til onsdagens samråd om masseaflivningen af mink. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Dropper forslag om avlsdyr

Dansk Folkeparti sagde tidligere på ugen, at fødevareminister Mogens Jensen bør trække sig. Partiet har mistet tilliden til ministeren efter den seneste uges kaos om mink-aflivningen, hvor ministeren har afgivet flere modstridende forklaringer.

Torsdag bidrog Mogens Jensen til yderligere kaos, da han overfor TV Midt-Vest udtalte, at regeringen ville se på muligheden for at kunne bevare en stamme på 56.000 avlsdyr. Dét forslag kommer efter, at både statsministeren og fødevareministeren i dagevis har afvist, at der kan bevares så meget som ét avlsdyr. Forslaget udløste vrede reaktioner fra minkavlerne. Formanden for Kopenhagen Fur, Tage Pedersen, sagde torsdag morgen til TV2 News, at det var at “lave spot med minkavlerne” og han kaldte antallet “latterligt”. Fødevareministeren har nu meddelt, at regeringen dropper forslaget.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby kalder regeringens pludselige udspil om avlsdyr for en narresut:

”Det kan give mening at fastholde 56.000 avlsdyr. Men ikke under de præmisser, regeringen sætter op. Der er så mange forbehold, at det ikke har gang på jord at gennemføre. Så det er en helt almindelig narresut, man her præsenterer,” siger han til Ritzau.

Læs også:

DF vil have svar om statsministerens rolle i minkskandalen