DF vil have svar om statsministerens rolle i minkskandalen

0
2032
Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) på vej fra dagens samråd efter Miljø- og Fødevareudvalget. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Den ulovlige beslutning om aflivning af alle danske mink blev truffet tirsdag den 3. november på et møde i regeringens koordinationsudvalg, hvor statsminister Mette Frederiksen er formand

Spørgsmålene om regeringens grundlovsstridige beslutning om at kræve alle danske mink aflivet, er ikke blevet færre, efter at fødevareminister Mogens Jensen (S) onsdag blev grillet i et samråd med Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby siger, at der er endnu flere ubesvarede spørgsmål end før, fordi fødevareministeren undlod at svare konkret på mange spørgsmål og i stedet henviste til en kommende skriftlig redegørelse.

“Hvis vi kom for at blive klogere, så blev vi det absolut ikke. Der opstod endnu flere spørgsmål, fordi ministeren hang sin hat på det samme automatsvar om, at han ser frem til den skriftlige redegørelse, ministeriet har lovet i næste uge,” siger Hans Kristian Skibby.

“Hvis vi kom for at blive klogere, så blev vi det absolut ikke”

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører (DF)

Et af de spørgsmål, der især trænger sig på, er spørgsmålet om statsminister Mette Frederiksens (S) medvirken til den ulovlige beslutning. Statsministeren sagde tirsdag, at hun først søndag blev klar over, der ikke var hjemmel i loven til at kræve mink udenfor risikozonen på 7,8 km fra smittede besætninger aflivet. Hun lod forstå, at regeringen ikke var bekendt med, at beslutningen var ulovlig, da den blev meldt ud på et pressemøde onsdag den 4. november kl. 16. Og hun sagde, at det var fødevareministerens ansvar at sikre, at minkerhvervet blev orienteret, da det lå klart for regeringen, at den ikke kunne kræve at mink udenfor risikozonen skal aflives – kun opfordre til at gøre det.

“Jeg har en klar forventning om, at når der opstår en fejl, og det viser sig efterfølgende, at der ikke er lovhjemmel til, så retter man op på det som minister,” sagde Mette Frederiksen til journalister efter tirsdagens spørgetime i Folketinget.

DFs erhvervsordfører Hans Kristian Skibby på dagens samråd. Fra Folketings-TV

Statsministeren ledede møde, hvor lovstridig beslutning blev truffet

Mette Frederiksen ville ikke fortælle “om de konkrete elementer” i forløbet. Det vil fremgå af den kommende redegørelse, forklarede hun. Men i onsdagens samråd gav Mogens Jensen én oplysning, som tyder på, at beslutningen om nedslagtning af alle mink blev truffet tirsdag den 3. november på et møde i regeringens koordinationsudvalg. Disse møder ledes af statsministeren, hvilket får Hans Kristian Skibby til at konkludere, at det er statsministeren, der har hovedansvaret for den ulovlige beslutning.

“Mogens Jensen siger, at det er en fælles regeringsbeslutning, som blev truffet den 3. november. Det er altså koordinationsudvalget, hvor statsministeren sidder, der træffer en grundlovsstridig beslutning. Så er det da urimeligt, at fødevareministeren skal sidde alene med aben på skulderen. Det er helt uomtvisteligt, at statsministeren skubber ansvaret fra sig,” siger DF-ordføreren.

Statsminister Mette Frederiksen (S), da hun taler med pressen efter tirsdagens spørgetime i Folketinget. Foto: Martin Sylvest

DF: Ministeren bør trække sig nu

Fødevareminister Mogens Jensen er dog selv så belastet af sagen, at Dansk Folkeparti mener, han omgående bør trække sig. Det skyldes ikke mindst, at Mogens Jensen søndag kom med en udtalelse, der ordret siger, at han vidste, at der manglede hjemmel til beslutningen om masse-aflivning.

”Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtningen. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud,” sagde ministeren i skriftligt svar til Ekstra Bladet.

Mandag kom Mogens Jensen dog med en ny forklaring. Nu hed det, at han først ”sidst på ugen” blev klar over det manglende lovgrundlag. Tirsdag var Mogens Jensen så ude og beklage, at “der er sket en fejl”, men onsdag kom der så nye oplysninger. Her kom det frem, at embedsmænd i Fødevarestyrelsen allerede i forrige uge var klar over, at der ikke var lovhjemmel til en landsdækkende aflivning af mink.

“Vi har mistet tilliden til ministeren. Han bør selvfølgelig trække sig,” sagde DFs finansordfører René Christensen forud for onsdagens samråd.

Dagens samråd fandt sted i Landstingssalen på Christiansborg. Fra Folketings-TV

Kræver høring om sagen

Hans Kristian Skibby siger, at DF vil have en høring om sagen, hvor alt kommer frem:

”Man har sendt uniformerede betjente – nogle steder endda soldater – ud til minkavlerne for at tjekke, om de afliver deres mink. Uden at der har været et lovgrundlag. Det er en meget alvorlig sag. Det er et overgreb mod minkavlerne. Man nedlægger et helt erhverv, og det kommer måske til at koste staten 15 mia. kroner plus vi mister flere tusinde arbejdspladser. Dertil kommer, at WHO (Verdenssundhedsorganisationen, red.) nu siger, at de ikke anbefaler at alle dyr aflives, og flere eksperter kritiserer også beslutningen. Så det her skal undersøges til bunds,” siger Hans Kristian Skibby.

Mogens Jensen: Jeg har ikke talt usandt

Selv afviser fødevareminister Mogens Jensen, at han på noget tidspunkt har talt usandt. I dagens samråd forklarede han de åbenlyse uoverensstemmelser i de forskellige udtalelser på denne måde:

”Det er rigtigt, at jeg i søndags i medierne gav udtryk for, at beslutningen om aflivningen hastede, og at regeringen derfor ikke kunne afvente ny lovgivning, før regeringsbeslutningen blev meldt ud, og at der derfor var udsendt et brev til minkavlerne med en opfordring til at påbegynde aflivninger uden for zonerne. Den udtalelse skal ses ud fra, at jeg jo i mellemtiden, som jeg har forklaret, var blevet informeret om, at der ikke var hjemmel til aflivning,” sagde Mogens Jensen.

Se transmission fra samrådet her

Læs også:

“Hvordan kan statsministeren have en minister siddende, der med åbne øjne erkender, at han har regeret uden lovgrundlag?”