DF i massiv tilbagegang: Mister 132 mandater

0
1352
På Bornholm får Dansk Folkeparti med spidskandat Linda Kofoed Persson (tv.) fire mandater og er med i en konstituering, der gør den konservative Jacob Trøst til ny borgmester. Foto: Pelle Rink/Ritzau Scanpix

Dansk Folkeparti går tilbage i næsten alle kommuner og ryger ud af flere byråd

Tirsdagens kommunalvalg blev en kæmpe nedtur for Dansk Folkeparti, som mister 132 mandater i forhold til valget i 2017, hvor DF fik 223 pladser i landets byråd og kommunalbestyrelser.

DF har på landsplan fået 4,1 % af stemmerne. Det er en halvering i forhold til 2017 og DF ryger helt ud i en række kommuner. Det drejer sig bl.a. om Odense, Tønder, Egedal og Ishøj.

I alt får DF 91 mandater. Et fald på 60 %.

Der er også lyspunkter. På Bornholm holder Dansk Folkeparti sine fire mandater og bliver største borgerlige parti. DF er her gået med i en konstituering med Enhedslisten, Konservative og Kristendemokraterne, der gør den konservative spidskandidat Jacob Trøst til borgmester.

I Guldborgsund er DF også største borgerlige parti med 19,0 %. Spidskandidat Rene Christensen, der også er DFs finansordfører i Folketinget, bliver 1. viceborgmester i en konstituering, der gør socialdemokraten Simon Hansen til ny borgmester.