DF-formand kræver indgreb overfor virksomheders halalkrav til ansatte

0
3196
Lars Frederiksen blev bortvist fra Alfa-laval, fordi han ikke ville udfylde og underskrive et skema om halal. Helt vildt, mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, som torsdag besøgte Lars Frederiksen i Nakskov. Foto: DF

Kristian Thulesen Dahl er målløs over et spørgeskema, som ansatte på Alfa-Laval i Nakskov skal udfylde som led i en  halalcertificering. En ansat nægtede og blev bortvist. “Islamiske krav sniger sig ind. Vi må sige fra nu,” siger DF-formanden

“Hvilke af disse produkter betragtes som forurenende (sæt 3x’er)? Støv og skidt. Produkter fra køer. Produkter fra svin. Ethanol (alkohol). Produkter lavet af plastik”.

”Hvad betyder Halal? Tilladt / forbudt. Hvad betyder haram? Tilladt / forbudt”

Sådan lyder et par af spørgsmålene i et “Halal-spørgeskema”, som medarbejderne i industrivirksomheden Alfa-Laval i Nakskov skal udfylde som led i virksomhedens halal-certificering.

Lars Frederiksen, smed hos Alfa-Laval i fem år, nægtede at udfylde og underskrive skemaet. Så blev han kaldt op på kontoret og fik besked på, at hvis han ikke udfyldte skemaet, ville han blive bortvist.

Lars Frederiksen nægtede – han fik 15 minutter til at pakke sine ting sammen. Derefter blev han fulgt til porten. Bortvist uden en fratrædelse.

Fra spørgeskemaet på Alfa-Laval, som Lars Frederiksen nægtede at udfylde og underskrive. Så blev han bortvist.

”Jeg er simpelthen målløs”

Helt vildt, mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Han besøgte torsdag Lars Frederiksen i Nakskov, og han går nu til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) med et klokkeklart krav: Virksomheder skal ikke kunne kræve, at medarbejdere skal halalcertificeres eller deltage i kurser om halal.

”Jeg er simpelthen målløs. Jeg har aldrig set sådan et skema før, og jeg ser det som udtryk for islams snigende indflydelse. Hvis vi ikke siger fra nu, vil vi om fem år blive stillet overfor et spørgeskema af en helt anden kaliber. Det er som med historien om at koge en frø. Man skal skrue stille og roligt op for varmen, så opdager frøen ikke, at den pludselig er kogt. Det er de vi oplever med sådanne krav her. Vi sidder i gryden og bliver stille og roligt varmet op,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Islamiske krav sniges ind

Ifølge Lars Frederiksen har det været et krav på Alfa-Laval de sidste to år, at man mindst en gang om året skal deltage i et ”halaltræningsprogram”, hvor der skal svares rigtigt på 87 procent af spørgsmålene. Lars Frederiksen har dog undladt at udfylde skemaet, fordi han er kritisk overfor islams indflydelse i Danmark. Men i november 2020 kom det ledelsen for øre, at han ikke havde udfyldt skemaet. Derefter blev han kaldt til et møde sammen med sin tillidsmand og bortvist – fulgt til porten af tillidsmanden.

Alfa-Lavals administrerende direktør Stine Grønnemose har til det lokale dagblad, Folketidende, forklaret, at halalcertificeringen er et krav fra kunder i Mellemøsten, som Alfa-Laval, der producerer udstyr til fødevareindustrien, har en million-eksport til. Den begrundelse overbeviser ikke Kristian Thulesen Dahl.

”Det er et krav, som, forstår jeg, først er kommet indenfor de sidste to år. Så det er netop udtryk for, at der stille og roligt presses flere og flere islamiske krav ind. Det handler om at få disse middelalderlige skikke udbredt i det danske samfund, uden at vi lægger mærke til det. Hvorfor kan man f.eks. næsten ikke opdrive en kylling i dag, som ikke er halalslagtet i Danmark? Det er fordi vi stille og roligt har accepteret at disse krav vinder frem,” siger Kristian Thulesen Dahl.

De islamiske krav sniges ind, mener Kristian Thulesen Dahl, som er målløs over det spørgeskema, som Lars Frederiksen og hans kolleger skulle udfylde på Alfa-Laval. Foto: DF

Usaglig bortvisning

Men er det ikke en arbejdsgivers ansvar og ret at lede og fordele arbejdet og stille de krav til medarbejdernes uddannelse, som den ønsker?

”Der er masser af arbejdsretslige krav, som virksomheder må indrette sig efter, og vi har regler for, hvornår det er sagligt at afskedige en medarbejder. Her bliver en medarbejder ikke bare afskediget men direkte bortvist, fordi han ikke vil acceptere og underskrive islams leveregler. Er det virkelig en saglig grund for bortvisning? Det må beskæftigelsesministeren forholde sig til,” siger Kristian Thulesen Dahl.

“Her bliver en medarbejder ikke bare afskediget men direkte bortvist, fordi han ikke vil acceptere og underskrive islams leveregler”

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

Understøtter udbredelsen af islam

Alfa-Laval har en millioneksport til Mellemøsten og tjener gode penge hjem til Danmark. Risikerer du ikke at sætte denne og andre eksporterende virksomheders eksport til Mellemøsten over styr, hvis virksomheder ikke må kræve, at medarbejderne tager et halalkursus?

”Jeg synes det er helt vildt, at vi i 2021 har et system, hvor en imam skal komme på en dansk arbejdsplads og kontrollere, om den kan blive halalcertificeret, og at danske arbejdere skal stå i en situation, hvor de tvinges til at underskrive et halalcertifikat. Det her er jo ikke bare et spørgsmål om nogle regler. Det er jo også en del af et system, hvor der betales halalafgifter til Muslim World League (saudiarabisk funderet organisation, red.), så de kan udbrede islams tanker. Det bliver vi nødt til at sige fra overfor,” siger Kristian Thulesen Dahl.

DF: Fjern skattefradrag for halaludgifter

Dansk Folkeparti har flere gange forsøgt at få oplyst, hvor meget danske virksomheder betaler i halalafgifter samt at få oplyst, hvad halalafgifterne bruges til. Senest har DF fremsat et beslutningsforslag om at afskaffe skattefradraget for udgifter til halalkontrol og halalcertificering.

Lars Frederiksen, der er 62 år, har efter bortvisningen fået et nyt job. Hans fagforening forhandler i øjeblikket med Alfa-Laval om en fratrædelsesgodtgørelse. Foreløbig har Alfa-Laval tilbudt ham 40.000 kroner, men Lars Frederiksen mener, at han har 90.000 kroner til gode.

Læs også:

Lars bortvist fra jobbet: Ville ikke underskrive halalcertifikat