Lars bortvist fra jobbet: Ville ikke underskrive halalcertifikat

0
8169
"Jeg skal kunne se mig selv i spejlet," siger Lars Frederiksen, der nægtede at underskrive et halaldokument og blev fyret. Foto: Privat

62-årige Lars Frederiksen sagde nej til at udfylde og underskrive spørgeskema om halal. Det kostede ham jobbet som smed på industrivirksomheden Alfa-Laval

Han fik et kvarter til at pakke sin ting sammen. Så blev han fulgt til udgangen – bortvist efter fem år som smed på Alfa-Laval i Nakskov.

Sådan gik det 62-årige Lars Frederiksen, da han i november sagde nej til at udfylde og underskrive et spørgeskema, som skal vise, at han har modtaget træning i halal. Spørgeskemaet er et led i halalcertificeringen af Alfa-Laval, der producerer udstyr til fødevareindustrien i bl.a. Mellemøsten.

“Da det går op for dem, at jeg ikke havde udfyldt skemaet, blev jeg kaldt op på kontoret og bedt om udfylde det og skrive under. Men jeg sagde at ‘det kommer ikke til at ske’. Jeg ønsker ikke have noget med den muslimske organisation, der står for halalcertificeringerne, at gøre. Så fik jeg at vide, at hvis jeg ikke skrev under, ville jeg blive bortvist,” fortæller Lars Frederiksen til ditoverblik.

Vil kunne se sig selv i spejlet

Alfa-Laval er en af Nakskovs største virksomheder, så Lars var bekymret for, om han kunne skaffe sig et nyt job. Det er heldigvis lykkedes, men han er stadig dybt forundret over, at han – der arbejdede som reparatør af maskiner på værkstedet hos Alfa-Laval – kan blive bortvist for ikke at ville underskrive et halaldokument.

“Jeg er slet ikke i berøring med firmaets produkter, så jeg synes det er helt tosset, at jeg skal underskrive”.

Havde det ikke været det nemmeste bare at skrive under?

“Jo, men ikke hvis jeg skal kunne se mig selv i spejlet næste dag. Det kan ikke være rigtigt, at man for at arbejde på en dansk arbejdsplads skal underskrive et halalcertifikat”.

Men hvorfor ville du ikke skrive under?

“Fordi jeg ser kritisk på, hvordan islam sniger ind i vores samfund. Vi skal spise halalcertificeret mad, vi må ikke få svinekød på sygehuset, svømmehaller opdeles i mænd og kvinder osv. Jeg tænker, at hvis der ikke er nogen, der slår hælene i og siger fra, så kommer islam til at fylde mere og mere”.

Lars Frederiksen blev bortvist fra Alfa-Laval. Han fik i følge eget udsagn et kvarter til at pakke sine ting, inden tillidsmanden fulgte ham til porten.

Ønskede ikke at lave ballade

Nogen vil måske tænke, at du er en besværlig medarbejder?

“Overhovedet ikke. Det var slet ikke fordi jeg havde et ønske om at lave ballade. Jeg er en af de nemmeste at have med at gøre på en arbejdsplads. Men det var måske også derfor, at de valgte at lade det gå ud over mig. Fordi det var det nemmeste”.

Og du har ikke fortrudt?

“Nej. Jeg er tilfreds med at jeg gjorde det. Det er i tråd med min overbevisning. Så selv om det skulle komme til at koste mig noget, er jeg glad for, at jeg kan se mig selv i spejlet,” siger Lars Frederiksen.

“Selv om det skulle komme til at koste mig noget, er jeg glad for, at jeg kan se mig selv i spejlet”

Direktør: Det er helt nødvendigt

Fagforeningen forhandler i øjeblikket med Alfa-Laval om at sikre Lars Frederiksen en ordentlig fratrædelse. Som bortvist stod han til at få nul kroner, men senest har virksomheden tilbudt 40.000 kroner på møderne med fagforeningen. Lars Frederiksen mener dog at have 90.000 kroner til gode.

Alfa Lavals administrerende direktør Stine Grønnemose oplyser til Folketidende, at det er betingelse for at arbejde hos Alfa-Laval, at medarbejderne underkriver halalcertifikatet, da det er et krav fra virksomhedens mange kunder i Mellemøsten.

“Derfor er det helt nødvendigt for os, at vores produkter er halalcertificeret, og det indebærer en underskrift fra vores medarbejdere, hvor de blandt andet skriver under på, at de har modtaget træning i betydningen af at have et halalcertifikat, forklarer hun og tilføjer, at alle nuværende medarbejdere har gjort det,” siger Stine Grønnemose til Folketidende.

DF-formand går til minister

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl er forarget over fyroingen. Han skriver på Facebook, at han vil rejse sagen overfor beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

DFs formand Kristian Thulesen Dahl på Facebook.