Merkels udgangsforbud rammer også bilister

0
3905
Tysklands kansler Angela Merkel går forbi den tyske økonomiminister Peter Altmaier på vej til dagens debat og afstemning om det nyeste, kontroversielle coronaindgreb, som bl.a. gør det muligt at indføre udgangsforbud om natten. Foto: John MACDOUGALL / AFP

Den tyske regering vil haste en ny corona-lov igennem i dag, der vil gribe hårdt ind i de fleste tyskeres hverdag. Særligt udsigten til et forbud mod at køre bil vil gøre mange rasende

De tyske politikere burde øve sig i at læse det med småt, inden de i dag stemmer kansler Angela Merkels seneste coronaplan igennem – formentlig med et stort flertal. For de tyske journalister, der ellers har været meget følgagtige overfor regeringens vidtgående planer, er begyndt at ringe dem op for at spørge til detaljerne. Og der er tydeligt detaljer, som politikerne ikke kan svare på.

De fleste politikere i Forbundsdagen har vist forstået, at ved et smittetryk som nu, vil de fleste byer og landkommuner være under udgangsforbud fra på mandag. Forbuddet, der har fået et nyt og pænere navn som udgangsbegrænsning, vil gælde fra 22 aften til 5 morgen. Men tilsyneladende er det ikke alle politikere, der har forstået, at det så også vil betyde, at man ikke kan køre alene i en bil.

“…tilsyneladende er det ikke alle politikere, der har forstået, at det så også vil betyde, at man ikke kan køre alene i en bil”.

Ingen kan lige forklare, hvordan man så skulle smitte andre. Heller ikke Sabine Dittmar, der er sundhedsordfører for regeringspartiet SPD. Men hun har dog erkendt, at udgangsforbuddet betyder som hun siger, at man nok kan være ude for at jogge frem mellem 22 og 24 – men at man ikke må sætte sig ind i sin bil.

Hendes kollega fra det andet regeringsparti, CDU, Rudolf Henke, siger, at man bestemt kan forestille sig, at politiet kan udføre, hvad han kalder kontrol med bilister efter 22. Men man ifølge ham godt tage en taxa uden at forklare noget til chaufføren.

”De har ikke nogen pligt til at kontrollere kundens begrundelse for at være ude,” siger Rudolf Henke.

Politikerne fortsætter med at komme med modstridende beskeder om loven, der hvis den blev indført i dag, ville ramme 361 af landets 412 kommuner. Og alle andre vil have svært ved at forstå reglerne, for tilsyneladende må man godt cykle, men ikke køre bil efter 22.

Demonstration i Berlin imod regeringens nye, kontroversielle coronaindgreb. Foto: REUTERS / Christian Mang

Grundlovsstridig

Sagen er allerede overdraget til landets forfatningsdomstol, fordi en ledende socialdemokrat, Florian Post, har brudt med partidisciplinen og kaldt loven for forfatningsstridig. Han satser på en hurtig afgørelse fra domstolen, der har myndighed til at omstøde love. Han får hjælp fra en af Tysklands mest kendte jurister, den 72-årige professor Dietrich Murswiek, hvis analyse over 47 sider viser, at loven på en række punkter overskrider den tyske grundlov.

Dokumentet cirkulerer blandt journalister og på nettet. Særligt to argumenter går igen: dels er indgrebene så vidtgående, at de ikke står mål med behovet for opbremsning af smitten. Dels har regeringen ikke bevist, at det ikke kan lade sig gøre at bremse smitten på anden vis.

Udenfor på gaderne i Berlin er der blevet protesteret i dag. Politiet greb ind over for en demonstration med mindst 8000 deltagere og arresterede hvad tyske medier beskriver som ’adskillige dusin’ deltagere. Ironien er, at de blev arresteret for at overtræde netop de corona regler, som de protesterede imod.

Kilder: Welt, Spiegel, Bild