DF forlader forhandlinger om affaldsplan: Frygter regning til borgerne

0
2317
René Christensen, finans- og miljøordfører for Dansk Folkeparti., oer også byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune. Foto: Steen Brogaard

Dansk Folkeparti forlod mandag forhandlingerne om en plan for affaldshåndtering. DF frygter, at planen vil føre til ubrugeligt affald og efterlade en regning til borgerne i de kommuner, hvor der skal lukkes forbrændingsanlæg

Det bliver uden Dansk Folkeparti, når der senere i denne uge landes en politiske aftale om affaldshåndtering. DF valgte mandag at forlade forhandlingerne om affaldsplanen, fordi partiet har to store bekymringer:

Dels frygter DF, at regeringens plan om at danskerne skal sortere i 10 forskellige affaldstyper vil føre til for meget ubrugeligt affald. Dels er DF bekymret for gælden, når en række forbrændingsanlæg skal afvikles.

”Jeg tror, at borgerne rigtig gerne vil sortere, men femårige børn putter også ting i skraldespanden. Nogle borgere er ligeglade, og nogle borgere laver fejl, og så risikerer vi, at store mængder affald mister værdi, fordi borgerne sorterer forkert,” siger DFs miljøordfører René Christensen til Ritzau.

DF mener i stedet, at borgerne skal grovsortere en del af affaldet, mens resten skal sorteres centrale steder.

Frygter regning lander hos borgerne

Rene Christensen er også bekymret for økonomien, når antallet af forbrændingsanlæg skal reduceres, fordi mængden af affald og dermed CO2-udledningen skal bringes ned. Forventningen er, at fem-seks ud af i alt 23 anlæg lukkes. Men DF savner svar på, hvad der skal ske med gælden i de lukkede anlæg. Rene Christensen frygter, at regningen havner hos borgerne.

”Det er kommunen, der har garanteret for lånet, og hvis virksomheden forsvinder, skal man indfri sine lån, og det kan kommunen gøre ved at sætte skatten op for at betale regningen,” siger Rene Christensen til Ritzau.

Forhandlingerne om affaldsplanen er første led i klimahandlingsplanen, som skal bringe den danske CO2-udledning ned mefd 70 procent inden 2030.