DF-folketingsmedlem tog en vagt i den private hjemmepleje

0
3131
Karina Due skiftede forleden folketingsarbejdet ud med en vagt hos pleje- og omsorgsvirksomheden Kær.dk.

Folketingsmedlem Karina Due (DF) var i fredags på tur rundt til de ældre i et private pleje og omsorgsfirma. Hun vil have mere fair konkurrence mellem offentlig og privat hjemmepleje

Da Susanne fra det private pleje- og omsorgsfirma Kær.dk i Holstebro i fredags var på sin faste tur rundt til borgere, der får hjemmehjælp i Holstebro, havde hun en midlertidig kollega med. Det var folketingsmedlem Karina Due (DF), der havde valgt at bruge fredagen på at følge arbejdet i et privat hjemmeplejefirma.

Ud over at opleve en medarbejder i hjemmeplejen, som fik ros af alle på turen rundt – “De er vilde med Susanne. Hun blev simpelthen rost til skyerne alle steder,” som Karina Due fortæller – så fik hun også input til nogle synspunkter om privat hjemmepleje, som hun nu vil gå videre med i Folketinget.

Karina Due mener nemlig ikke, at der altid er fair konkurrence mellem den offentlige og private hjemmepleje.

“Jeg er for alt, der hedder konkurrence, fordi det får alle til at stræbe efter at yde det bedste. Men konkurrencen skal ske på ens og lige vilkår, og det er ikke altid tilfældet inden for plejeområdet. Når konkurrencen ikke er fair, er det klart, at nogle virksomheder går konkurs,” siger Karina Due i en artikel på hjemmesiden for KA Pleje, som er arbejdsgiverforening for private plejefirmaer.

Kan lære af de private

Hos Kær.dk oplevede Karina Due forskellige typer af opgaver. Nogle steder skulle der gøres rent, nogen skulle have hjælp med medicin, andre skulle have hjælp til at komme i bad. Set med Karina Dues øjne løste firmaet og Susanne opgaven rigtig godt, og MF’eren, der er tidligere byrådsmedlem og formand for ældreudvalget i Silkeborg Kommune, mener generelt, at den kommunale hjemmepleje kan lære af de private:

“Jeg fornemmer klart, at de private aktører lægger stor vægt på, at de ældre får besøg af de samme medarbejdere. Det skaber tryghed hos den enkelte, og når det er de samme medarbejdere, der kommer, gør det det samtidig mere sandsynligt, at man tidligt opdager, hvis der er noget galt,” siger Karina Due.

Hun mener det er afgørende, at de ældre frit kan vælge mellem kommunal og privat pleje.

“De skal da have lov til selv at bestemme, hvem de lukker ind. Valgfriheden og selvbestemmelsen skal da ikke forsvinde, bare fordi man bliver ældre. Jeg bryder mig ikke om den tendens til, at vi putter de ældre i én bås – de er ligeså forskellige som alle vi andre, og den forskellighed skal afspejles i tilbuddene,” siger hun.

I følge Karina Due er problemet med konkurrencen, at kommunerne ikke altid regner alle omkostninger til den kommunale hjemmehjælp med, når de udregner priser. Hun siger til KA Pleje, at det er urimeligt, at kommunerne ikke længere skal efterbetale det private plejefirma, hvis det viser sig, at kommunens beregninger ikke holdt vand.

“Det er noget af det, vi bør kigge på politisk,” siger Karina Due.

“Valgfriheden og selvbestemmelsen skal da ikke forsvinde, bare fordi man bliver ældre”

Karina Due (DF), folketingsmedlem