DF afviser at give regeringen mandat til større EU-budget

0
3085
Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen fotograferet på Grundlovsdag. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Venstre kræver svar fra regeringen på, hvordan den vil finansiere ekstra udgifter til EU. Ellers vil partiet ikke give mandat til regeringen, som heller ikke skal regne med Dansk Folkeparti

Regeringen må diske op med et bud på, hvordan den vil finansiere større udgifter til EU. Ellers vil Venstre ikke give regeringen mandat til de videre forhandlinger om EU-budgettet. Det er budskabet fra Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i Jyllands-Posten i dag.

Finansministeriet har regnet sig frem til, at det nye EU-budget kan komme til at koste Danmark op mod syv milliarder kroner mere om året, og regeringen har i bløde formuleringer ladet forstå, at man ikke længere står helt så stejlt på, at EU-budgettet ikke må overstige de 1,00 procent af EUs bni, som tidligere har været smertegrænsen for statsminister Mette Frederiksen. Men Venstre kræver nu svar på, om regeringen vil finansiere en større EU-regning med højere skatter og afgifter. Hvis det er tilfældet, så bliver der ikke noget mandat fra Venstre, siger Jakob Ellemann-Jensen.

“Når man kommer til Folketinget og beder om lov til at udskrive en stor regning, må man også anvise, hvordan den skal betales,” siger Jakob Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten.

Hvis regeringen ikke kan få hjælp fra Venstre, så nytter det næppe at søge støtte hos Dansk Folkeparti i stedet. Til Jyllands-Posten siger DFs EU-ordfører Morten Messerschmidt:

“Jeg tror bestemt ikke, vi kan give mandat. Jo, hvis regeringen vil nedlægge veto mod alle de ting, vi ikke bryder os om. Men det vil de nok ikke”.

Finansminiser Nicolaiu Wammen siger i et skriftligt svar til Jylland-Posten at finansieringen af en større EU-regning hører hjemme ved finanslovsforhandlingerne senere på året:

“Hvis aftalen ender med et større EU-bidrag for Danmark, vil det helt som sædvanligt være et anliggende for de kommende finanslovsforhandlinger,” siger han.

Læs mere i Jyllands-Posten her