DF-aftryk på bred aftale om landdistriktsforskning

0
1901
Mette Hjermind Dencker, bolig-, bygnings, landdistrikts- og øordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Bredt politisk flertal enige om årlig bevilling på 1,5 millioner kroner til Center For Landdistriktsforskning. DF-forslag om at øremærke 100.000 kr. til samarbejde med Landdistrikternes Fællessråd med i aftalen

For få år siden var der ikke mange, der havde hørt om Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg, der er en del af Syddansk Universitet. Så anonymt var forskningscenteret, at hele blå blok i 2017 besluttede at konkurrenceudsætte landdistriktsforskningen, som dengang var på to millioner kroner. Men nu har et bredt politisk flertal lavet en aftale, der sikrer 1,5 millioner kroner årligt til centeret. DF er med i aftalen, og det er der en helt særlig grund til, siger partiets landdistrikts- og ø-ordfører Mette Hjermind Dencker:

”For det første har centeret oppet sig og blevet meget mere synlige, siden vi ville konkurrenceudsætte dem. Og så har vi fået en aftale med, om, at de skal indgå i et formaliseret samarbejde med Landdistrikternes Fællesråd. Det vil sikre, at de bliver bedre til at formidle deres forskningsresultater,” siger Mette Hjermind Dencker, som kalder aftalen om samarbejdet med fællesrådet for ”et rent DF-aftryk”.

Tidligere i forhandlingerne blev det i JyskeVestkysten beskrevet som en kovending, at Dansk Folkeparti udtrykte vilje til igen at ville støtte centeret.

”Det må man gerne kalde det. Vi har ændret holdning, fordi vi med den nye aftale kan sikre, at forskningscentret kommer bedre ud over rampen med deres arbejde,” siger Mette Hjermind Dencker.

Minister: Ro om forskningscenter

Socialdemokratiet var modstander af at konkurrenceudsætte landdistriktsforskningen i 2017, og den nye socialdemokratiske erhvervsminister Simon Kollerup glæder sig over den nye aftale, som alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige er med i.

”I regeringen mener vi det samme nu, som vi gjorde før valget. Og i forhold til Center for Landdistriktsforskning har vi hele tiden sagt, at det er nødvendigt at finde en varig løsning i forhold til finansieringen. I Socialdemokratiet har vi også lagt vægt på, at vi ønskede den bredest mulige aftale for at sikre ro om institutionen,” siger han i en pressemeddelelse.

Ud over 1,5 mio. kroner til Center for Landdistriktsforskning, er aftalepartierne enige om at afsætte 1,4 mio. kr. fra Landdistriktspuljen i 2020 til en åben ansøgningsrunde til forsknings-og informationsprojekter.