Den store terrorsag i Sverige: ”Bryllup var et kodeord for kamp”

0
1028
En niqabklædt tilhører på vej til retsmødet i den store, svenske terrorsag,som blev indledt mandag i Stockholm. Foto: 9200 Nils Petter Nilsson/TT/Ritzau Scanpix)

Anklageren ved den store terrorsag mod seks mænd fik mandag lidt hjælp fra en af de anklagede. Han valgte at svare på spørgsmål om deres krypterede chatsamtaler, hvor bryllup var kodeord for kamp, og kakerlakker skal forstås som mænd, der dræber kvinder

I sagen, der har været forberedt i mere end et år, står seks mænd tiltalt for at have skaffet penge til terrorgruppen IS. Tre af dem er også tiltalt for at have skaffet store mængder kemikalier til enten en bombe eller giftgas til et angreb i Sverige. En af de seks er fortsat

på fri fod.

Svenske medier skriver, at starten var ganske kaotisk, da der ikke var en tolk til stede, der kan oversætte til mændenes sprog, usbekisk. De tiltalte var lænkede under retsmødet i dag og flere af dem har siddet i isolation siden sidste sommer. Da en tolk nåede frem og retsmødet kom i gang, var det anklagerens tur til at fremlægge sine beviser mod mændene.

Under dagens retsmøde er det kommet frem, at mændene i over et år har forberedt et angreb. De har skaffet kemikalier blandt andet fra en tvangsauktion og ulovligt skaffet sig en gasmaske og en bajonet. De har også skaffet radioudstyr og falske pas.

De tre terrormistænkte David Idrisson, Umarov Bakhtiyor og
Atabek Abdullaev. Foto: Svensk Politi / Polisen

Ukendt mål

Svagheden for anklageren er, at man ikke ved, hvilke mål som mændene havde udsøgt sig. En af mændene har lagt billeder på nettet af blandt andet hovedbanegården i Stockholm, men i de mange samtaler er der ikke omtalt konkrete mål for deres terror.

Derimod er talt om meget andet i de til dels krypterede chatsamtaler mellem mændene og ledere af IS. Mændene har ifølge anklageren fået penge til at købe droner til brug for IS. Og talt længe med ledere af terrorgruppen om deres egne terrorplaner, hvor målet i deres kodesprog var at dræbe vantro hunde.

Efter svensk lov kan de tiltalte højest få fire års fængsel for at planlægge en terrorhandling, selvom angrebet kunne have været endog meget omfattende.