Finanslovsaftalen: Arbejdsgruppe skal nu se på tørkeskader på huse

0
2293
Gavlen løsnede sig på dette hus, fordi jorden under huset tørrede ud.

Flere hundrede husejere fik sidste sommer skader på deres huse på grund af sommerens tørke. Forsikringsselskaberne har afvist at hjælpe, men i finanslovsaftalen mellem regeringen og DF er det nu besluttet at kigge på sagen. Boligordfører Merete Dea Larsen (DF) mener, at forsikringsloven skal ændres, hvis husejerne ikke får medhold i Ankenævnet for Forsikring

Det har været op ad bakke for de husejere, som fik skader på deres huse på grund af tørken i 2018. Forsikringsselskaberne har afvist at yde erstatning, og politisk har det stort set kun været Dansk Folkepartis boligordfører Merete Dea Larsen, der har været optaget af sagen.

Men nu sker der noget. I hvert fald er det besluttet i finanslovsaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe om tørkeskader på huse. Arbejdsgruppen, som ikke er nedsat endnu, skal se på forsikringsvilkår i forhold til tørkeramte huse, og den skal komme med bud på løsninger fremadrettet, så flere husejere ikke havner i samme situation.

”Jeg er i første omgang superglad for, at det er kommet med i finansloven, og jeg vil følge udvalgets arbejde tæt. Det er godt, at der nu sættes nogle eksperter til at belyse det her problem,” siger Merete Dea Larsen.

Et eksempel på en tørkeskade.

Skader for flere hundrede tusinde kroner

Omkring 200 husejere havde pr. 26. september kontaktet deres forsikringsselskab om tørkeskader, ifølge et svar fra erhvervsministeriet til Folketingets boligudvalg. Størstedelen var skader under 20.000 kroner, men 20-25 havde skader for 50-100.000 kroner og hos enkelte husejere menes skaderne at løbe op i flere hundrede tusinde kroner. Skader, der er opstået, fordi lerjorden under husene er skrumpet på grund af udtørring, hvilket har fået fundamenter og murværk til at rykke sig.

DitOverblik har tidligere beskrevet ødelæggelserne, som f.eks. har vist sig som revner i vægge og fundamenter, en endevæg der løsner sig, eller et hus der slår revner midt om natten med et stort brag.

Alligevel har alle forsikringsselskaber på nær det lokale, Vestjylland Forsikring, afvist at hjælpe. Begrundelsen er, at der ikke er tale om pludseligt opståede skader. Hvorvidt den begrundelse holder, skal nu afgøres i Ankenævnet for forikring. En række husejere har nemlig klaget over deres forsikringsselskab, og boligordfører Merete Dea Larsen har opfordret folk til at klage. Ankenævnets afgørelser vil nemlig vise, om det er forsikringsselskaberne eller lovgivningen, der er galt på den. Hvis det sidste et tilfældet, vil Merete Dea Larsen arbejde for en ændring af forsikringsloven.

Merete Dea Larsen, boligordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

DF-ordfører: Loven må ændres, hvis det er nødvendigt

”Hvis det er loven, den er gal med, må den ændres. Jeg tror alle husejere vil være interesseret i at være dækket for ting, de ikke kan forudsige. Og disse tørkeskader har ikke kunnet forudsiges,” siger Merete Dea Larsen.

Det vil vel betyde højere forsikringspræmier?

”Jeg tror de fleste husejere gerne vil betale lidt højere præmier, hvis de kan blive dækket mod skader som disse,” mener Merete Dea Larsen.

Læs også: Huse ødelagt af tørken, men forsikringsselskaber afviser at hjælpe