Huse ødelagt af tørken, men forsikringsselskaber afviser at hjælpe

0
3976
Gavlen har løsnet sig fra dette hus, fordi jorden under huset er tørret.

“Det er helt uforståeligt, at forsikringsselskaberne ikke vil hjælpe,” siger Dansk Folkepartis boligordfører Merete Dea Larsen. Hun mødtes tirsdag med boligejere, som har fået deres huse ødelagt af den rekordvarme sommer

Revner i vægge og fundament, en endevæg der løsner sig, et brag fra stuen midt om natten, fordi huset slår revner.

Den rekordtørre sommer har givet andet end tørre græsplæner og solrige minder for flere hundrede danske boligejere. For dem, har de mange ugers tørke medført ødelæggelser på deres huse, fordi den lerjord, husene er bygget på, skrumpede, da jorden tørrede ind.

Oven på sætningsskaderne, har de fået et nyt chok. De er nemlig blevet afvist, når de har kontaktet deres forsikringsselskaber. Begrundelsen er, at der ikke er tale om pludseligt opståede skader.

Et eksempel på en tørkeskade.

“Forsikringsselskaberne må på banen”

Men det er helt urimeligt, mener Dansk Folkepartis boligordfører Merete Dea Larsen. Hun mødtes tirsdag med nogle af de tørkeramte boligejere, og hun vil arbejde for, at forsikringsselskaberne ændrer praksis og yder erstatning.

”Disse boligejere er havnet i en virkelig ulykkelig situation. De får at vide, at deres skader ikke kan dækkes, fordi der ikke er tale om en pludseligt opstået skade. Men hvordan kan forsikringsselskaberne bruge den begrundelse? Det er helt uforståeligt. Boligejerne kunne jo ikke have forudset den tørre sommer, de kunne ikke have gjort noget for at undgå det. Når man vågner midt om natten, fordi man hører et brag, fordi væggen løsner sig, hvordan kan der så ikke være tale om en pludseligt opstået situation,” spørger Merete Dea Larsen.

Merete Deqa Larsen (nummer tre fra venstre) mødtes tirsdag med nogle af de tørkeramte boligejere: Lars Rattenborg Jørgensen, Ann Jørgensen og Erik Basse Christensen.

Selskab åbner for hjælp

Et forsikringsselskab har åbnet op for hjælp. Vestjylland Forsikring tilbyder op til 100.000 kroner i erstatning med en selvrisiko på 25.000 kroner. Men de øvrige selskaber har indtil videre afvist at yde hjælp.

”Jeg vil have forsikringsbranchen på banen. De skylder et svar,” siger Merete Dea Larsen, som nu vil holde et møde med brancheforeningen Forsikring & Pension.

”Jeg vil have forsikringsbranchen på banen. De skylder et svar”

Merete Dea Larsen, boligordfører, DF

Facebookgruppe for tørkeramte boligejere

Hvor mange boligejere, der er ramt, er der pt. ikke tal for. Men over 700 har tilmeldt sig facebookgruppen “Alle os der støtter dækning af sætningsskader på grund af tørken”.

Burde staten ikke gå ind og hjælpe de tørkeramte boligejere?

”Den tanke har da også strejfet mig. Men omvendt: Når man tegner en husforsikring, må man kunne forvente, at den dækker skader som disse. Den dækker jo tøbrudsskader, så hvorfor skal tørkeskader være undtaget?,” spørger DFs boligordfører.

Facebooksiden for de tørkeramte boligejere kan ses her.

PRÆCISERING: Det har tidligere fremgået af artiklen, at forsikringsselskabet If ville yde erstatning, hvis andre selskaber gik med. Det er ikke korrekt, oplyser If til ditOverblik.dk. If har på intet tidspunkt givet udtryk for denne holdning, fastslår selskabet. Vi beklager misforståelsen.