Juncker vil give EU mere magt over skatte- og udenrigspolitik

0
8785
EU Kommissionens formand Jean Claude Juncker aflægger sin State of The Unio-tale i Europaparlamentet onsdag. REUTERS/Vincent Kessler

EU Kommissionen med formand Jean Claude Juncker i spidsen vil fjerne vetoretten for medlemslandene indenfor dele af skatte- og udenrigspolitikken. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen advarer

Står det til EU Kommissionens formand Jean Claude Juncker, skal EU-lande ikke længere kunne nedlægge veto overfor EU-beslutninger i visse skatte- og udenrigspolitiske spørgsmål.

Kommissionsformanden holdt onsdag sin årlige tale om EUs tilstand for Europaparlamentet i Strasbourg. Her slog han til lyd for, at muligheden for at træffe beslutninger med kvalificeret flertal skal udvides, dvs. at vetoretten skal indskrænkes.

“Vi skal styrke vores evne til at tale med én stemme i vores udenrigspolitik. Derfor foreslår Kommissionen i dag at gå over til kvalificeret flertal på visse områder i forhold til vores udenrigspolitiske relationer. Ikke på alle områder, men på specifikke områder som menneskerettighedsspørgsmål og civile missioner,” sagde Jean Claude Juncker, som fastslog at det vil være muligt indenfor de nuværende traktater.

Vistisen: Ikke til at overskue

Udspillet falder ikke i god jord hos Dansk Folkepartis gruppeformand i EU-parlamentet, Anders Vistisen.

”Vi er generelt skeptisk overfor at gøre flere områder overstatslige, og det udenrigspolitiske område er et meget følsomt område. Jeg kan slet ikke overskue, hvad det vil føre til, hvis Danmark ikke længere har vetoret på det udenrigspolitiske område,” siger Anders Vistisen.

Men har Jean Claude Juncker ikke ret i, at det vil give EU en stærkere stemme internationalt?

”Hvis der var enighed, gav det selvfølgelig god mening, men EU er jo ikke enige om noget som helst større udenrigspolitisk spørgsmål,” siger Anders Vistisen og fortsætter:

“Hvis ikke vi havde haft vetoret, så havde Danmark ikke været så tæt en allieret med USA, som vi har været siden slutningen af 1990erne. Det her kan jo påvirke det danske forhold til Israel eller til Kina. Hvis EU tager over, så får vi en endnu mere ukritisk kurs overfor kineserne”.

Også på det skattepolitiske område, slår Jean Claude Juncker og EU Kommissionen til lyd for kvalificeret flertal. Det bryder Anders Vistisen sig heller ikke om:

“Det er stærkt problematisk. Skatteregler skal høre under nationalstaterne. Vi skal ikke have EU til f.eks. at vedtage en minimums-selskabsskat eller tvinge alle lande til at indføre den Tobinskat (på finanssielle transaktioner, red.), som nogle ønsker,” siger Anders Vistisen.

“Jeg kan slet ikke overskue, hvad det vil føre til, hvis Danmark ikke længere har vetoret på det udenrigspolitiske område”

Anders Vistisen, gruppeformand (DF) i EU-parlamentet

Du kan se talen (på fransk!) på Youtube.

Gruppeformænd vil give EU mere magt

Efter Jean Claude Junckers tale, lød der flere kritiske røster fra formændene i de store politiske grupper i Parlamentet. Men det var ikke den form for kritik, som Anders Vistisen havde ønsket at høre:

”Gruppeformændene for den konservative, den liberale, den socialistiske og den grønne gruppe kritiserede, at de ikke synes forslagene er vidtgående nok. Det synes jeg var det mest bekymrende – at de store gruppers formænd ønsker en eller anden variation over Europas Forenede Stater,” siger Anders Vistisen.