Danmark har tiltrådt Marrakech-aftalen – og det forpligter, mener politisk kommentator

0
15731
Danmark tilsluttede sig mandag FN-aftalen om migration ved en konference i Marrakech i Marokko. Mu får migrant-aftalen følgeskab af en aftale om flygtninge. Foto: AP Photo/Mosa'ab Elshamy/Scanpix

Politisk kommentator Hans Engell beskylder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for at lyve om konsekvenserne af FN-pagten Global Compact, som mandag formiddag blev tiltrådt i Marrakech. Statsministeren fastholder, at aftalen er en fordel for Danmark og ikke skaber nye forpligtelser

Så har Danmark tiltrådt den omstridte FN-pagt ”Global Compact for Safe and Orderly Migration”. Med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som Danmarks repræsentant blev FN-pagten mandag formiddag godkendt med akklamation på en konference i Marrakech i Marokko. FN-pagten skal nu endeligt godkendes på FNs generalforsamling i New York senere på måneden.

Den danske statsminister fløj til Marokko søndag, og i flyet på vej til det nordafrikanske land, har Løkke muligvis haft tid til at bladre Ekstra Bladet igennem. Hvis han gjorde det, er han næppe blevet i bedre humør, end da han i sidste uge i Folketinget forsvarede FN-pagten overfor Dansk Folkeparti, der som det eneste parti i Folketinget er modstander af aftalen, som partiet mener vil åbne op for flere migranter fra Afrika og Mellemøsten.

For i Ekstra Bladet beskylder politisk kommentar Hans Engell direkte Lars Løkke Rasmussen for at lyve om FN-aftalen. En ”stangsur og bister Lars Løkke Rasmussen”, som Engell skriver, sagde i Folketingssalen, at FN-pagten ikke er juridisk bindende, ikke betyder meget for Danmark og ikke vil ændre et komma i dansk udlændingepolitik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen taler på migrantkonferencen i Marokko, hvor Løkke på Danmarks vegne har tilsluttet sig aftale. Foto: AP Photo/Mosa’ab Elshamy / Scanpix

Hans Engell: Rent nonsens

Men det er ikke rigtigt, mener Hans Engell. Den tidligere forsvars- og justitsminister afviser Løkkes argumentation om, at FN-pagten er vigtig, fordi udviklingslande nu siger ja til at hjemtage egne borgere, som er illegale migranter, samtidig med at Danmark og Europa ikke er forpligtet den anden vej, dvs. til at åbne op for flere migranter. Den logik ”hænger i laser”, mener Hans Engell:

”Afrika er forpligtet. Vi er ikke. Hvilket selvfølgelig er rent nonsens,” skriver Hans Engell i sin søndagsklumme i Ekstra Bladet, og fortsætter:

” (…) Sandheden er nemlig, at erklæringen ikke er juridisk bindende, men politisk forpligter Danmark til en tekst, som på adskillige vigtige punkter er lodret imod den udlændingepolitik, Løkkes regering sammen med DF og S står for. At påstå, at vi er helt uforpligede, passer simpelthen ikke”.

“Politisk forpligter Danmark til en tekst, som på adskillige vigtige punkter er lodret imod den udlændingepolitik, Løkkes regering sammen med DF og S står for”

Hans Engell i Ekstra Bladet Søndag
Tysklands kansler Angela Merkel ankommer til migrationskonferencen i Marrakech. Foto: AP Photo/Mosa’ab Elshamy/Scanpix

NGOer vil bruge aftalen

Hans Engell fortsætter:

”Løkke snyder folk, fordi han lader som om, at FN-teksten ikke forpligter. Sådan fungerer dansk og nordisk politik ikke, og Løkke ved det. Jura er ét, politik noget andet.”

Den tidligere minister og konservative partileder forudsiger, at danske regeringer i fremtiden vil blive mindet om indholdet i FN-aftalen fra NGOer mv.:

”FN vil aldrig kunne samle enstemmighed om at ændre Flygtningekonventionen fra 1951. Derfor prøver man på andre områder at omdefinere flygtninge-og indvandrer-begreberne, så de dækker nye grupper (klimaflygtninge og andre, som ikke opfylder konventionerne, red.). Til det formål er den nye FN-pagt velegnet. Ikke juridisk bindende, men alligevel. Løkke og hans efterfølgere vil i kommende år blive mindet om vores forpligtelser af Dansk Flygtningehjælp, Amnesty, Røde Kors, FN-forbundet plus Venligboerne og andre NGO’er i flygtninge og indvandrer-miljøet,” skriver Hans Engell.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen i aftes på facebook.

Løkke på facebook: Fordel for Danmark

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fastholdt søndag aften, at Global Compact ikke lægger nye forpligtelser på Danmark. Det skete i et længere live-indslag på hans facebook, hvor han gentager, at FN-pagten er en fordel for Danmark.

“Der er ingen nye retlige forpligtelser på Danmark i aftalen, og jeg er overbevist om, at aftalen vil stille os stærkere i vores arbejde med at passe på Danmark,” siger statsministeren med henvisning til, at aftalen gentager udviklingslandenes forpligtelse til at hjemtage egne borgere.

Lars Løkkes facebook-indslag kan ses her.

Hele FN-erklæringen kan læses her: Global Compact dansk