Forhandlingerne om Brexit er inde i overtid, selvom EU holder fast i alle sine krav. De andre EU-ledere afviser at tale med den britiske premierminister Boris Johnson selvom det kunne løse situationen
Der er stadig uenighed om de samme tre forhold, der har forhindret en aftale i lang tid:
- EU’s forhandlere insisterer på uændret adgang til at fiske i britisk farvand
- EU kræver, at briterne overordnet skal følge alle unionens regler og forordninger
- Begge sider er uenige om, hvad der skal ske, hvis briterne overtræder de andres regler
Men selvom parterne havde aftalt søndag som deres deadline, forsøger man altså stadig at nå et kompromis. Noget der bliver stadig sværere, fordi dem, der kunne lette vejen til en aftale, holder sig for fine til at tale med briterne. Både den franske præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Angela Merkel har meget klart signaleret, at de ikke ønsker at tale med deres britiske modpart Boris Johnson.
Det fik den meget læste britiske avis Mail on Sunday til utvetydigt at give Merkel skylden for et muligt sammenbrud. Hendes personlige modvilje – der deles af den stadig mere upopulære franske præsident – holder dem fra at tage en samtale, der nemmere end noget andet kunne rydde de sidste knaster væk.
Frygter fri konkurrence
Bladet Spiegel er blandt de få medier på kontinentet, der har sat spørgsmålstegn ved EU-toppens omgang med den britiske regering. I et essay skriver den erfarne redaktør Michael Sauga, at alle på kontinentet synes at være enige om, at Brexit er Boris Johnsons og hans fællers skyld. Men at ingen stiller sig spørgsmålet: hvilken skyld har den mægtige tyske kansler Merkel.
Han fortsætter med at fastslå, at den tyske leder burde være endnu mere interesseret i en tæt aftale med briterne. En aftale, der skal binde briterne til EU i overskuelig fremtid. Hans argument er, at briterne faktisk har været dem, der igen og igen har taget parti for de tyske planer for EU. Og at tyskerne bliver ensomme i EU med sin overvægt af syd- og centraleuropæiske lande.
Og så er der det med økonomien. Den britiske økonomi er som vi har skrevet her i ditoverblik.dk gennemgående mere driftssikker og konkurrenceklar end fastlandets. Og uden en aftale får EU for alvor konkurrence fra frihandelsnationen Storbritannien – lyder det både i Spiegel og i britiske medier.
Kilder: Spiegel, Telegraph, Mail on Sunday, Le Monde