Aftalen om Brexit blev underskrevet i Bruxelles tidligere i dag og sendt med et fly fra det britiske luftvåben til London. Her fandt de konservative og Labour sammen i glæden over en aftale
Med afklaringen i dag sluttede fire års opgør om forholdet til EU, så nu er parlamentet klar til at skændes om de mange indenrigsproblemer. Og ser man på de britiske medier i dag, så er briterne allerede meget mere optaget af corona virus og den svækkede økonomi. Mens landets skoler forventes at holde lukket en tid endnu, så siger sundhedsminister Matt Hancock siger, at normaliteten først vender tilbage til foråret – og det er vist et optimistisk gæt.
Derfor blev debatten også i dag mere en æresrunde for den britiske premierminister Boris Johnson, der på mange punkter har leveret det, briterne forventede. Foran et halvtomt parlament – de fleste politikere følger debatten og afstemningen på Zoom – talte han varmt om aftalen og sig selv. Hans hovedbudskab var, at han havde leveret det, mange havde sagt, var umuligt.
Hele debatten bliver ekstra absurd, fordi politikere kun har haft kort tid til at læse de mere end 1200 sider i aftalen. Og den træder i kraft om godt et døgn.
Splitter oppositionen
Med støtte fra det ubetinget største oppositionsparti, Labour, er Boris Johnson sikret opbakning til aftalen – og nejstemmerne fra dele af oppositionen synes mest af alt at udstille, hvor svækket den er. Labours nye leder, Sir Keir Starmer, har selv været partiets skyggeminister for Brexit og anbefaler klart et ja. Men med udsigten til at mindst 20 ud af Labours 200 medlemmer stemmer imod minder det ham om, at han ikke har helt styr på partiet.
Modstand er der også fra det nordirske DUP, hvis otte medlemmer af parlamentet tidligere har været afgørende i de fortsatte forhandlinger om Bexit. De var egentlig glade for en aftale, men da aftalen indebærer en toldgrænse mellem Nordirland og resten af Storbritannien, stemmer de otte nu imod. Det samme gør det skotske nationalistparti, der trods en trecifret milliardstøtte til Skotland fra London altid synes at stemme imod regeringen.
En særlig reaktion på aftalen kommer fra Norge, hvor lederen af Centerpartiet, Marit Arnstad, siger, at briternes aftale er klart bedre end den, Norge selv har opnået i Bruxelles. I hendes øjne er briterne nu mere uafhængige og frie i forhold til EU.
Kilder: Sky, Telegraph, Reuters, BBC