Brexit: Boris truer med at omgå loven

0
1426
Boris Johnson fotograferet under et virksomhedsbesøg i Manchester tidligere i dag. Foto: HENRY NICHOLLS / POOL / AFP / Scanpix

Den britiske premierminister Boris Johnson pønser på at omgå loven og undlade at forlænge forhandlingerne med EU. Dermed sætter han både EU og sine modstandere skakmat

Meldingen kom i et tv-interview med en af Storbritanniens mest ansete journalister, Andrew Marr. Her antydede premierministeren, at der kunne være veje udenom den lov, hvor oppositionen ellers har pålagt ham at søge en forlængelse af forhandlingerne om Brexit, hvis alternativet er Brexit uden en aftale. Samtidig snoede Boris Johnson sig udenom at svare på, om han vil bede de andre EU-ledere om hjælp til en hård Brexit.

Hans evne til at danse på en knivsæg har allerede hensat oppositionen i panik. De forskellige partier var ellers blevet enige om at starte en mistillidsafstemning i denne uge, men nu trækker man i land. Og man siger ganske officielt, at det er fordi man frygter, at Boris Johnson vil bruge den situation til at udløse et Brexit uden en aftale.

Trækket kommer samtidig med at tonen skærpes fra EU’s top. Jean-Claude Juncker, hvis tid som præsident for EU-kommissionen løber ud samtidig med Brexit, siger, at briterne ikke skal regne med forhandlingerne under det afgørende topmøde om godt fjorten dage. Dermed forkorter han egenhændigt tiden til forhandlinger med en uge eller mere.

Endnu mere arrogant er EU’s topforhandler, Michel Barnier. Han siger i dag i et interview at Boris Johnsons person er en forhindring for en ny aftale. Og han tillader sig at tvivle på, at Boris Johnson kan få en aftale igennem parlamentet, hvis man gik med til nye forhandlinger.

Overgivelse

Selv kalder Boris Johnson konsekvent loven for Surrender Act – altså loven om overgivelse. Han ser den som den vigtigste grund til at forhandlingerne med EU er så vanskelige – på trods af støtte fra blandt andet tysk side. Den retorik rammer plet hos mange briter, mens Johnsons modstandere kalder det for et farligt sprogbrug, der kan opildne til vold mod de politikere, der har tvunget loven igennem.

I forvejen er britisk politik på den anden side kogepunktet. Oppositionen bliver mere og mere desperat i sine angreb på Boris Johnson. Og i denne uge har man nægtet at give de konservative politikere fri fra parlamentet for at holde partikongres – noget som ellers er fast kutyme.

Og hvem som helst med en anklage mod Boris Johnson får plads i spalterne og på fjernsyn. Senest en journalist, der hævder, at Boris Johnson en gang for tyve år siden tog hende på låret under en fugtig frokost. Hun hævder, at det samme var overgået en anden kvinde, der var til stede ved den frokost.

Det har vedkommende dog klart afvist. Alligevel er beskyldningerne med til at overskygge både de konservatives partikongres – og de mere end krævende forhandlinger om Brexit.