Dansk Folkeparti foreslår kædeansvar for affaldsfirmaer, så dansk plastik ikke ender på uautoriserede lossepladser i Malaysia og Indonesien
Afsløringer af, at dansk plastaffald er havnet i Malaysia, hvor det brændes af under primitive og farlige forhold, får nu Dansk Folkeparti til at stille forslag om kædeansvar for plastaffald. Hvis det står til DF, skal de virksomheder, der indsamler affaldet, kunne dokumentere, hvor affaldet ender og hvad der sker med det. Ellers skal de kunne idømmes en bøde.
”Vi kan ikke være bekendt, at det affald, som danskerne har sorteret, ender i Malaysia, hvor det bliver behandlet på en måde, der skaber en enorm luftforurening og gør folk syge. Det er skidt for miljøet, klimaet og befolkningen i Malaysia. Derfor må vi stille krav om, at der skal være et kædeansvar for de virksomheder, der vil handle med affald,” siger Dansk Folkepartis miljøordfører Rene Christensen, der også er formand for Miljø- og Fødevareudvalget.
Fint med EU-drøftelse, men det er ikke nok
Det er TV2, der har afsløret, at plastaffald fra Danmark er blevet videresolgt til en virksomhed i Tyskland, hvorfra det via mellemmænd er havnet på uautoriserede lossepladser i Malaysia. Her har TV2 dokumenteret, hvordan affaldet behandles forkert og i nogle tilfælde brændes af på primitive fabrikker, hvor røgen ikke renses.
Miljøminister Lea Wermelin (S) har efter afsløringerne bebudet, at hun vil drøfte sagen med de øvrige miljøministre i EU. Det bakker Dansk Folkeparti op om, ligesom Rene Christensen erklærer sig positiv overfor et forslag fra SF, der vil begrænse antallet af tilladte plastiktyper. Det vil nemlig gøre det nemmere at sortere og genanvende plastikken.
Men de to forslag er ikke nok, siger Rene Christensen:
”Begge forslag giver god mening, men det løser ikke problemet her og nu. Derfor vil vi rejse et beslutningsforslag om kædeansvar,” siger han – og fortsætter:
”Regeringen må meget gerne komme os i forkøbet. For det her skal stoppes hurtigst muligt. Vi kan ikke kalde os en førende nation indenfor recirkulation, og så stå model til, at vores plastikaffald behandles på denne måde”.
Affald på Malaysia tæller med som genbrug
Han konstaterer, at affaldet, der er havnet i Malaysia, tæller med i statistikken over affald, der indsamles til genanvendelse.
”Det er jo forfærdeligt, og dem der har sendt det ud af landet, har jo ikke handlet i ond tro. De har bare ikke vidst, hvad det skete med affaldet, når de solgte det til Tyskland. Derfor er der brug for et kædeansvar. Heldigvis er det ikke teknisk svært at indføre, da Danmark er ret gode til systemer til sporbarhed,” siger Rene Christensen.
Læs også: DF-formand kræver garanti: Plastskandale skal stoppes nu