København og Aarhus hærges af bilbrande – DF efterlyser handling

0
1914
Bil i brand i Københavns nordvestkvarter natten til tirsdag den 1. oktober 2019. Fem biler brander på fire forskellige adresser i Københavns Nordvestkvarter. Det bekræfter vagthavende ved Københavns Politi Kristian Rohden overfor TV 2.. (Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix)

Dansk Folkeparti efterlyser initiativer fra regeringen til at standse de mange bilbrande i København og Aarhus. Natten til mandag blev 10 biler sat i brand i København

Mandag aften blev 10 biler stukket i brand forskellige steder i København. Det skete samtidig med, at endnu en bil gik op i flammer i Aarhus. Her er byen blevet hærget af bilbrande de sidste to uger. Alene i weekenden modtog politiet anmeldelser om ni bilbrande i Aarhus-forstæderne Brabrand og Tilst.

Og det er ikke noget pludseligt opstået fænomen. Fornylig skrev Weekendavisen, at 40 procent af de ca. 1500-2000 bilbrande, der registreres hvert år i Danmark, anslås at være påsat. Det svarer til ca. 800 bilbrande om året, dvs. mere end to om dagen.

“Det lyder jo mærkeligt at kalde bilbrande for normalt, men det er noget, der forekommer særligt i de udsatte boligområder,” siger Riad Tolba, der er sekretariatschef for SSP-samarbejdet i Københavns Kommune, til Weekendavisen.

Hun vil ikke udtale sig om, hvor vidt det er indvandrerunge, der brænder bilerne af.

Næsten ingen domme

Forsikringsselskabet Tryg har i 1. halvår 2019 registreret lige så mange bilbrande som hele sidste år, nemlig 400.

“Vi har set en tydelig stigning i det, vi formoder er påsatte bilbrande hen over foråret og sommeren. Der er typisk tale om de større biler som BMW, Audi og Mercedes. Der er flere eksempler på, at den første påsatte brand ikke har været tilstrækkeligt udslettende, og at en ny brand efterfølgende er blevet påsat,” siger kommunikationsmedarbejder Christian Kehler til Weekendavisen.

Trods de mange bilbrande falder der stort set ingen domme. Som vicepolitiinspektør Søren Enevoldsen fra Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter siger til Weekendavisen, går beviserne bogstaveligt talt op i røg. Derfor er der en meget lav sigtelsesprocent.
De seneste dages bilbrande i København og Aarhus har da heller ikke ført til nogen anholdelser endnu.

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

DF: Hvad vil regeringen gøre?

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup efterlyser initiativer fra regeringen til at standse bilbrandene. Efter statsminister Mette Frederiksens åbningstale tirsdag, sagde han til DR, at han på baggrund af bilbrande, eksplosioner og fund af eksplosiver hos bandemedlemmer savner konkrete udspil:

“Hvad har man tænkt sig at gøre i forhold til det her, der skaber meget stor utryghed i befolkningen? Der mangler noget konkret fra regeringen. Vil man for eksempel lave grænsekontrol fra Sverige? Det har man jo sagt, at man gerne vil tale om. Men der er ikke sket noget. Jeg forstår egentlig ikke, at på en dag, hvor vi har oplevet mange bilbrande og fund af meget voldsomme eksplosiver, at Mette Frederiksen ikke benytter den anledning til meget konkret at sige, at ‘her vil vi sætte ind’,” siger Peter Skaarup til DR.