Boris vandt over de gamle medier

0
2253
Premierminister Boris Johnson på vej fra Dembedsboligen i Downing Street fredag formiddag for at tage til Buckingham Palace og orienter dronning Elisabeth om valget, som gav Johnson en knusende sejr. Foto: Stefan Rousseau / POOL / AFP

Boris Johnson vandt i nat stort over Labour og over de mange i hans eget parti, der foretrækker EU frem for mere frie forhold. Og så vandt han især over de gamle medier

Journalister elsker at kalde børsspekulanter for hysteriske kællinger, men lige nu er det journalisterne, der er de sure gamle kællinger, mens finansfolkene bare er realister. Da det var klart, at de konservative ville få absolut flertal i parlamentet i London, nåede det britiske pund på få minutter op på det højeste niveau i atten måneder. Finansverdenen er ikke ligefrem begejstret for Brexit, men spekulanter foretrækker afklaring fremfor usikkerhed – og de foretrækker klart Boris Johnson fremfor den gammelmarxistiske Jeremy Corbyn fra Labour.

Journalisterne skal i modsætning til børsen have lang tid til at vænne sig til de ændrede forhold og sluge, at de tog fejl. De gamle medier har overvejende spekuleret i, at Boris Johnson og de britiske konservative ikke ville nå absolut flertal i parlamentet. De havde den store lommeregner fremme for at lægge alt det sammen, der kunne nå at gå galt og dermed koste den fremgang, som Boris Johnson stod til i meningsmålingerne.

Virkeligheden blev som bekendt helt anderledes. Alt det de gamle medier havde trukket fra, kunne de i stedet med fordel have lagt til – og det konservative flertal blev dobbelt så stort som meningsmålingerne havde forudset. Her har institutterne bag meningsmålinger nok røde ører dagen derpå, mens journalister stadig halter bagefter.

Labours leder Jeremy Corbyn tager konsekvensen af valgnederalget og har meddelt, at han stopper. Foto: HANNAH MCKAY/Ritzau Scanpix

Sure rønnebær

Der er småt med lykønskninger i britisk presse i dag. Nogen – som det britiske modstykke til DR, BBC – spørger, hvordan det dog kan være, at pundet stiger så meget. Andre som avisen Independent skriver indebrændt, at nu vil Boris Johnson opdage, at han faktisk ikke kan få Brexit gennemført.

Den samme tone går i gang i medierne på kontinentet. Mest sure virker de tyske medier, hvor nogle medier holder fast i en gammel meningsmåling, der viste, at Boris Johnson var upopulær – og selvom nattens optælling af stemmer i Storbritannien viser noget, så kalder medier som Der Spiegel ham stadig for den mest upopulære regeringsleder i Storbritannien nogensinde.

En række andre medier hævder, at det vil blive svært at få Brexit på plads, selvom deres egne politikere erkender, at vejen til Brexit nu er åben og at et hårdt brud mellem EU og Storbritannien er usandsynligt. De tyske medier taler igen og igen om, at den britiske politik i forhold til EU er forfejlet og direkte dumt. En vurdering der står i modsætning til den store modvilje mod EU hjemme i Tyskland.

De franske medier er mere afdæmpede og kan godt få sig selv til at lykønske valgets vinder. Måske også fordi franskmændene har deres eget at kæmpe med her på niendedagen af en stor strejke i den offentlige transport.