MORGEN: EU-kommissær kalder dansk asylplan for urealistisk | Flertal vil ændre skilsmissesystem

0
3099
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og EU-kommissær for indre anliggender Ylva Johansson holder et doorstep pressemøde i København. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

EU’s flygtningekommissær kalder regeringens asylplan for urealistisk

Den nye svenske EU-flygtningekommissær afviser den danske regeringens ide om at flytte asylbehandlingen til tredjelande uden for EU

AYSLBEHANDLING | EUs nye flygtningekommissær Ylva Johansson, der er tidligere svensk socialdemokratisk minister, kalder den danske regerings ide om at flytte asylbehandlingen til modtagecentre uden for EU for urealistisk. Ylva Johanson kommer mandag til Danmark for at mødes med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), og selv om formålet er at “lytte” og “tage imod input”, så udtaler kommissæren sig på forhånd kritisk om den danske ide.

»Jeg synes, det er en urealistisk idé. Der udestår en masse spørgsmål og juridiske implikationer, som jeg ikke kan se en praktisk løsning på i dag. Så synes jeg, det er en bedre idé at flytte sagsbehandlingen til Europas egne grænser,« siger Ylva Johansson i et interview med Berlingske.

Mattias Tesfaye siger i en kommentar, at “måske er jeg bare ung og idealistisk, men jeg nægter at give op i kampen for et mere humanistisk asylsystem”.

At Ylva Johansson er kritisk overfor danske løsninger på asylområdet, er ikke den helt store overraskelse. Det tidligere medlem af det socialistiske Vänsterpartiet, der bl.a. har været beskæftigelses- og undervisningsminister i Sverige, sagde under høringerne med kommende kommissærer i EU-parlamentet, at hun “er stolt af at have været med til at forme den svenske udlændingepolitik”. Det sagde hun i et svar til DFs EU-parlamentsmedlem Peter Kofod, som spurgte kritisk ind til hendes holdninger.

Læs om Peter Kofods kritik af Ylva Johanssson på ditOverblik her: Peter Kofod: Helt vildt at en svensk socialist skal styre EUs migrationspolitik

Social- handicap og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Flertal vil ændre skilsmissesystem

Venstrefløjen kræver opgør med reflektionsperioden på tre måneder. ”Jeg synes, det er godt, at man tænker sig godt om,” siger DFs socialordfører Karina Adsbøl

SKILSMISSE | Berlingske skriver, at et flertal af Folketingets partier er parate til at lave forandringer i skilsmissesystemet. Samtlige venstrefløjspartier ønsker således et opgør med den såkaldte reflektionsperiode på tre måneder og den tvungne delte bopælsret over børnene i samme periode. Forældre har ydermere fortolket reglerne sådan, at en eventuel fraflytning af det hidtidige fælles hjem, kunne stille dem dårligere i en fremtidig sag om forældremyndighed, hvorfor de har undladt fraflytning.

DFs socialordfører Karina Adsbøl er ikke blind for at der har været udfordringer med systemet herunder den lange ventetid men de grundlæggende initiativer såsom reflektionsperioden og den tvungne bopælsret, mener hun stadig er en god ide.

“Jeg synes, det er godt, at man tænker sig godt om, inden man bliver skilt, og at man – når to forældre har fået det her skønne barn sammen – hjælper dem til at være i det. Når man siger »i medgang og i modgang«, skal det selvfølgelig have en betydning. Dermed ikke sagt, at der ikke kan være behov for justeringer i forhold til de lange sagsbehandlingstider og i forhold til at få konfliktmægling hurtigere ind i processen,” siger hun til Berlingske.

Postbud fra Postnord ved hovedpostkontoret i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Slut med post 1. januar? Regeringen har ingen aftale med PostNord

Regeringen beskyldes for at have sovet i timen i forhold til at få en ny postbefordringaftale på plads

POSTOMDELING | 31. december 2019 udløber PostNords pligt til at levere breve alle steder i Danmark, men endnu er der ikke en ny aftale på plads, og det får flere partier til at beskylde regeringen for at have sovet i timen. Først den 27. november 2019 præsenterede regeringen forligspartierne for et forslag til en midlertidig aftale, der sikrer brevposten.

”Vi bliver selvfølgelig provokeret af, at vi ikke bliver orienteret om de her markante problemer, vi står i, men at man sidst i november kommer med et hemmeligt aktstykke. Det er ikke rettidig omhu, og det er ikke respekt for partierne bag det postforlig, vi har i dag,” siger postordfører for Dansk Folkeparti Hans Kristian Skibby til Avisen Danmark.

Transportminister Benny Engelbrecjht siger til Ritzau, at der kan laves en midlertidig aftale, hvis et flertal af partier bakker op.

Cirka 400.000 danskere er fortsat afhængig af brevpost, da de er undtaget fra reglerne om digital post.

Miljøminister Lea Wermelin. Foto: Keld Navntoft

Regeringens bio-topmøde blev arrangeret på timer efter at avis’ stillede kritiske spørgsmål

Socialdemokratiet lovede i valgkampen, at der ville komme en national naturplan senest 100 dage efter valget. Efter 99 dage var der ikke sket noget, men så satte henvendelse fra Berlingske gang i tingene

NATURPLAN | Regeringens stort anlagte biodiversitetstopmøde på Marienborg den 4. november, hvor repræsentanter for natur- og erhvervsorganisationer kom med indspark til en national naturplan, blev tilsyneladende arrangeret på få timer, efter at Berlingske havde stillet spørgsmål til miljøministeren om regeringens manglende initiativer på området. Det tyder forløbet omkring mødet, som Berlingske kan afdække, på baggrund af aktindsigt i Miljøministeriets korrespondance omkring mødet.

Avisen skriver, at den kontaktede Miljøministeriet den 4. oktober for at få en kommentar til, at der – trods løfter i valgkampen – endnu ikke var taget nogen initiativer i retning af en biodiversitetsplan. S-formand Mette Frederiksen og SFs leder Pia Olsen Dyhr havde ellers sagt under valgkampen, at “de ville sætte sig i spidsen for, at Danmark skulle have en national plan for en mangfoldig natur senest 100 dage efter valget”. Men 4. oktober, da der var gået 99 dage, var der stadig ikke sket noget, og det blev kritiseret af bl.a. Danmarks Naturfredningsforening.

Nu viser aktindsigten, at fra Berlingskes henvendelse den 4. oktober om formiddagen til der om aftenen blev udsendt en pressemeddelelse om at der ville blive holdt et biodiversitets topmøde den 4. november, var hektisk aktivitet i flere ministerier. Der blev sendt 21 SMS’er mellem to særlige rådgivere i Miljøministeriet og Statsministeriet, og der blev sendt et større antal mails rundt internt i ministeriet, bl.a. mellem ministeren og hendes særlige rådgiver og ministeriets pressekontor.

Miljøministeret afviser overfor Berlingske, at der først blev taget initiativ til mødet efter avisens henvendelse, men der ligger ingen korrespondance i sagen før denne dag, skriver Berlingske.

Artiklen i Berlingske kan læses her. (NB: Kræver abonnement)

TWITTER & FACEBOOK

Marie Krarup kommenterer på Twitter søndagens store interview i Berlingske med DF-formadn Kristian Thulesen Dahl:

DFs udenrigsordfører Søren Espersen takker på Twitter den israelske efterretningstjeneste Mossad, som leverede de efterretningsoplysninger til danske PET, der førte til anholdelsen af en islamisk terrorgruppe i Danmark i sidste uge: