Kristian Thulesen Dahl: Det borgerlige projekt blev for smalt og liberalistisk

0
1514
Kristrian Thulesen Dahl taler på valgaftenen 5. juni, hvor Dansk Folkeparti fik en vælgerlussing og blå blok mistede regeringsmagten. Foto: Carsten Lundager

Det borgerlige Danmark er blevet kapret af liberalister, mener Dansk Folkepartis formand. Der har været for meget fokus på topskat og nulvækst, og for lidt fokus på dét, som almindelige danskere er optaget af, siger han til Berlingske

Liberalisterne har kapret det borgerlige Danmark, der er blevet degraderet til et spørgsmål om lavere topskat og nulvækst i den offentlige sektor.

Det mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, som i et stort interview i Berlingske søndag giver sin analyse af, hvad der er gået galt i blå blok.

Hans konklusion er klar: Den borgerlige dagsorden er blevet for smal. Den er ”degraderet til et rent rengearksprojekt uden ånd, følelser, værdier og veneration for fædrelandet”:

”Det borgerlige Danmark er blevet hijacket af en liberalistisk strømning. Det fremstår, som om man kun er borgerlig, hvis man går super meget op i, at nu skal skatten sørme ned, og nu skal fællesskabet sørme tage sig af noget mindre. Det er blevet virkelig, virkelig monotont, og vi mangler simpelthen noget stereolyd,” siger Kristian Thulesen Dahl.

“Det fremstår, som om man kun er borgerlig, hvis man går super meget op i, at nu skal skatten sørme ned”

Kristian Thulesen Dahl til Berlingske

Tryghed er en borgerlige kerneværdi

Han mener, at blå blok skal fokusere på dét, der betyder noget for almindelige danskere, tryghed, ældrepleje og sundhed.

”Hvis det borgerlige Danmark skal komme til at regere landet igen, skal det være et politisk projekt, som den almindelige, jævne dansker finder tiltalende. De som ønsker tryghed i sit fædreland, og som gerne vil have gode rammer omkring det med lov og retfærdighed. De som kerer sig om den ældre dame i bussen, som går intenst op i den dagligdag, som børnene har i daginstitutionen, som ønsker en god behandling for bedstemor, hvis hun skal en tur på hospitalet,” lyder analysen fra DF-formanden.

Han mener, at liberalisterne har presset de nationalkonservative strømninger på alle vigtige borgerlige spørgsmål: værdi-, rets-, udlændinge- og kulturpolitikken:

”Det liberalistiske projekt får lov til at fylde så meget, at det nationalkonservative er trængt. Men det skal fylde mere, hvis vi skal genvinde flertallet, for det er det, der giver os bredden,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Som eksempel nævner han den aktuelle debat om overvågning. Den er endt i endnu et borgerligt slagsmål om frihedsrettigheder. Selv om tryghed er vigtig borgerlig politik:

”Det er en borgerlig grundværdi at stå for lov og orden og sørge for, at unge trygt kan gå på diskotek lørdag aften uden at risikere at blive stukket ned. Der kan nogle ekstra overvågningskameraer være en god ting. Men det fører til en meget voldsom debat i vores rækker om, at så er det et overgreb og en krænkelse af den personlige frihed og andre højtflyvende principper,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Kaos i blå blok

DF-formanden kalder situationen i blå blok for ”alvorlig” og ”kaotisk”. Den borgerlige side stritter i alle retninger med små partier, der dyrker særstandpunkter og kun kan eksistere ved at kritisere de andre borgerlige partier. Resultatet kan blive et stemmespild på op mod otte procent og en meget lang periode udenfor regeringsmagten, advarer Kristian Thulesen Dahl.

Berlingske spørger i interviewet, om ikke DFs alliance med Socialdemokratiet bærer et stort ansvar for, at det borgerlige Danmark er blevet splittet. Til det siger Kristian Thulesen Dahl:

”Det samarbejde blev italesat for bombastisk, fordi der blev tvivl om, hvor vi hørte til. Men grundlæggende kan man diskutere, om det overhovedet var os, der tog initiativ til det samarbejde, eller om vi i virkeligheden blev skubbet derhen, fordi den borgerlige lejr blev mere og mere smalsporet”.

Hele interviewet kan læses her. (NB: Kræver abonnement)