“At opgive forsvarsforbeholdet er at sige ja til en EU-hær”

0
2168
Peter Kofod, spidskandidat til Europaparlamentet for Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Venstre vil af med EUs forsvarsforbeholdet, men det vil være den direkte vej mod en EU-hær, advarer Dansk Folkepartis spidskandidat til EU-parlamentsvalget Peter Kofod

DF’s spidskandidat til EU-parlamentsvalget, Peter Kofod, advarer mod endnu folkeafstemning om det danske forbehold i forsvarsspørgsmål. Et ja til det er et ja til en egentlig EU-hær.

”Vi ved hvad de store gerne vil. Tysklands Merkel og Frankrigs Macron vil have en fælles EU-hær. Det samme vil kommissionens formand, Juncker. Og Guy Verhofstadt, der leder den gruppe i parlamentet, hvor Venstre og de radikale sidder – han har sågar sat tal på: Den kommende EU-hær skal være på 20.000 mand,” siger Peter Kofod.

Han tilføjer, at fortalerne for en ny folkeafstemning enten er naive, når de ikke vil tale om at der bliver tale om en egentlig hær. Eller også vildleder de folk.

”For hvorfor skulle man tage den diskussion og den afstemning nu, hvis det ikke er for at bane vejen for en EU-hær,” spørger han retorisk.

Ideen om en ny folkeafstemning om forsvarsforbeholdet bliver især ført frem af Venstres grå eminence, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Også den siddende statsminister, Lars Løkke Rasmussen, har meldt sig ind i debatten. Hvis han bliver i embedet, ønsker han en folkeafstemning allerede i Folketingets kommende samling.

“For hvorfor skulle man tage den diskussion og den afstemning nu, hvis det ikke er for at bane vejen for en EU-hær”

Peter Kofod, spidskandidat til EU-parlamentsvalget, DF

Dårligt alternativ

Selv vurderer DF’s Peter Kofod, at en militær arm af EU er en dårlig erstatning for det nuværende samarbejde i NATO, hvor Danmark længe har spillet en positiv rolle.

”I Nato-sammenhæng opererer vi med konsensus. Altså vores mening betyder faktisk noget. I EU-sammenhæng kan vi bare blive kørt over af de store,” siger han og tilføjer:

”Fortalerne for en EU-hær taler nogen gange om at dette giver mulighed for at bruge blød magt. Men det gør vi jo allerede – når vi uddanner lokale eller sørger for, at piger igen kan komme i skole. Det her er et alternativ, der ikke er brug for.”

Han håber at ideen om endnu en afstemning dør en stille død efter de kommende valg.

”Vi skal altid stemme om noget, der giver mere EU. Aldrig mindre EU, altid mere EU – det er for meget!” siger Peter Kofod afsluttende.