Ældre blev lovet en ”ekstra grundig” rengøring – i Thisted Kommune får de 10 minutter

0
1666
Arkivfoto

DFs ældreordfører Karina Adsbøl er vred over, at en kommune tilbyder ældre borgere sølle 10 minutters ekstra rengøring, trods den politiske aftale om “ekstra grundig rengøring”. Nu kræver hun handling fra sundheds- og ældreministeren

Hvor meget kan du forvente, hvis du får lovet en ekstra grundig rengøring? Åbenbart ikke mere end 10 minutter. Det er så meget 900 ældre borgere i Thisted Kommune har fået tilbudt, efter at Folketinget for nylig indgik en stor ældre-aftale, hvor der bl.a. blev sat penge af til ekstra rengøring til de ældre, der har måttet undvære støveklud og gulvvask under coronakrisen.

“Perioden med begrænsninger i rengøring har hos mange medført et efterslæb. Derfor giver Thisted Komune nu alle berørte borger 10 minutters ekstra hjælp til rengøring ved et af de næste planlagte besøg,” skriver Thisted Kommunes sundheds- og ældrechef i et brev med overskriften ”Ekstra rengøring på grund af coronavirus” til de borgere, der er visiteret til hjælp.

Brevet fra Thisted Kommunes sundheds- og ældrechef.

Men det er simpelthen ikke godt nok, mener Dansk Folkepartis ældreordfører Karina Adsbøl. En ekstra grundig rengøring var en af Dansk Folkepartis hovedkrav, da ældrepakken blev forhandlet på plads. Ifølge Karina Adsbøl skulle der kæmpes hårdt for at få kravet med i aftalen, og derfor er det absolut ikke tilfredsstillende, at kommuner vælger kun at tilbyde 10 ekstra minutters rengøring, mener hun:

”Det er latterligt. Jeg er skuffet over det her. Hvis man ikke har fået gjort rent i flere måneder, er 10 minutter ikke en grundig rengøring. Det er for sølle at behandle vores ældre borgere på den måde,” siger Karina Adsbøl.

Læs også: Stort DF-ønske med i aftale: Ældre får tilbudt grundig rengøring

Social- handicap- ældre- og ligestillingsordfører Karina Adsbøl, Dansk Folkeparti. Foto: Steen Brogaard

Kræver svar fra minister

Hun har nu rejst sagen overfor sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S). På onsdag skal han i Folketinget svare på, hvordan han vil sikre, at de ældre får gjort ordentligt rent.

”Jeg vil vide, hvad han har tænkt sig at gøre for at sikre, at kommunerne lever op til aftalen. Vi kæmpede hårdt for at få det her med i aftalen, og jeg mener, at alle ældre, der har måttet undvære rengøring, skal have en grundig rengøring”.

“Jeg mener, at alle ældre, der har måttet undvære rengøring, skal have en grundig rengøring”

Karina Adsbøl, ældreordfører (DF), til ditoverblik

Hvis det ikke er 10 minutter, hvor meget er det så?

”Det afhænger af hjemmet og beboeren. Det kan man ikke sætte et minuttal på. Men det er i hvert fald ikke 10 minutter”.

Sundhedsdirektør beklager

I Thisted Kommune beklager sundhedsdirektør Tue von Påhlman overfor Ekstra Bladet, at brevet ”ikke ser for godt ud”. I følge direktøren skal de 10 minutter forstås som et gennemsnit, hvilket burde have fremgået:

“Dér fremgår kun de ti minutter. Der står ikke, at vi naturligvis løser opgaven, hvis det går ud over de ti minutter. Det beklager jeg,” siger Tue von Påhlman til Ekstra Bladet.

I følge sundhedsdirektøren har 25 ældre borgere foreløbig fået den ekstra hjælp, og de har været tilfredse.

“Ti minutters ekstra er stadig 30 procents ekstra tid. Hvis det ikke er nok, skal de have mere,” siger Tue von Påhlman.

Læs også: Stort DF-ønske med i aftale: Ældre får tilbudt grundig rengøring