Er forsvarsministeren i krig med forsvaret? DF, V og K kalder Trine Bramsen i samråd efter interview

0
2895
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er kaldt i samråd. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Kritiske udtalelser fra forsvarsminister Trine Bramsen (S) om det danske forsvar har fået Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative Folkeparti til at kalde ministeren i samråd

Forsvarsminister Trine Bramsen skal nu forklare sig i et samråd i Folketinget efter en række kritiske udtalelser om forsvaret. Det er Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative Folkeparti, der har indkaldt ministeren.

Baggrunden er et stort interview, som Trine Bramsen gav den 23. maj til Politiken ovenpå sagerne om nepotisme og svindel i forsvaret. Her gav ministeren udtryk for, at hun gerne “vil ryste sit system” og hun svarede sådan her på en række spørgsmål fra Politiken:

Man kan få indtryk af, at det er en minister i krig med sit system?

Trine Bramsen: “En minister, der vil have politikerstyre i forsvaret”.

Hvor længe kan du holde til at være i krig med dit system?

“Jeg er heldigvis meget tålmodig (…)”.

Men du afviser ikke, at du er i krig med dit system?

“Det kommer an på, hvordan du definerer det system (..)”.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) i samtale med Socialdemokratiets forsvarsordfører Bjarne Laustsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2020

Ministeren understregede, at der “rigtig mange dygtige medarbejdere” i det danske forsvar. Men de borgerlige partier mener, at ministeren med sine udtalelser kaster en unødig mistanke på forsvarets mange ansatte. DFs forsvarsordfører Bent Bøgsted og gruppeformand Peter Skaarup skrev onsdag et debatindlæg i Jyllands-Posten under overskriften “Er forsvarsminister Trine Bramsen gået i krig med hele det danske forsvar?”. Her skrev de blandt andet:

“Hvad mener ministeren egentlig – er hun i krig med sit departement? Er hun i krig med hele Forsvaret? Eller er hun, som hun bør være, i krig med de brodne kar, der har svindlet og bedraget?”.

De fortsatte:

“Forsvarsministeren bidrager dermed til en unuanceret mistænkeliggørelse af alle vores dygtige soldater, og vi frygter, at hun også bidrager til, at nogle dele af befolkningen får det indtryk, at der generelt i Forsvaret er et lumpent forhold til sandhed og ordentlighed”.

De to DF-politikere mener desuden, at ministeren med sine udtalelser om politikerstyre lægger op til en urimelig styring af forsvaret.

“Man får desværre indtryk af en minister, der har mistet tilliden til soldaterne. En tillid, der ellers er forudsætningen for et godt samarbejde med Forsvaret,” skrev Bøgsted og Skaarup.

Mener ministeren at Forsvaret er råddent?

Nu får Trine Bramsen så lejlighed til at forklare, om hun har tillid til forsvarets ansatte. I indkaldelsen til samrådet stiller Karsten Lauritzen (V), Søren Espersen (DF), Bent Bøgsted (DF), Niels Flemming Hansen (K) og Naser Khader (K) nemlig disse to spørgsmål:

– Vil ministeren kommentere, forklare og begrunde sine negative udtalelser om Forsvaret generelt, herunder om Forsvarschefen og Forsvarets officerskorps, samt i denne forbindelse bekræfte, at hun har 100 pct. tillid til Forsvarschefen samt til Forsvarets officerer i øvrigt?

– Betragter ministeren Forsvaret og ministerens ministerium som gennemsyret af råddenskab?

Læs Politikens interview med forsvarsministeren her