Fhv. svensk statsminister: Vi kan ikke klare flygtninge-presset

0
6734
Statsminister Stefan Löfven (S) er i gang med de sidste dages valgkamp op til Rigdsdagsvalget 9. september. Han var tirsdag i Malmö, hvor dette billede er taget. En af hans forgængere, Göran Persson, advarer om, at Sverige ikke kan håndtere de mange flygtninge og indvandrere, som kommer til landet i disse år. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Ritzau Scanpix

300.000 flygtninge og indvandrere vil i følge nye prognoser komme til Sverige i årene 2018-2021. “Det går ikke,” siger den fhv. svenske statsminister Göran Persson (S)

Den fhv. svenske statsminister Göran Persson (S) advarer sine partifæller: Sverige kan ikke håndtere de mange flygtninge og indvandrere, som kommer til landet i disse år.

En ny prognose fra Migrationsverket anslår, at der i årene 2018-2021 vil komme ca. 300.000 flere udlændinge til Sverige. 122.000 vil være nye asylansøgere og 181.000 vil være personer, som bliver familiesammenført. Så mange nye udlændinge, vil Sverige ikke kunne klare, mener Göran Person, der var statsminister fra 1996 til 2006.

“Hvis man sammenligner med, hvad vores nabolande modtager, så er det her to, tre eller fire gange så mange som dem tilsammen. Det går ikke,” sagde Göran Persson tirsdag aften i avisen Expressens politiske tv-magasin “Bara Politik”.

Den nuværende statsminister Stefan Löfven sagde i en berømt og omdiskuteret tale den 6. september 2015, efter at syriske flygtninge i titusindvis var kommet til Europa og mange havde sat kurs mod Sverige:

“Mit Europa tager imod mennesker, der flygter fra krig, solidarisk og i fællesskab. Mit Europa bygger ikke mure, vi hjælper, når behovet er stort”.

Göran Persson, svensk statsminister 1996-2006, var tirsdag aften gæst i Expressen “Bara Politik”. Se udsendelsen her

Smukke ord førte til uholdbar situation

Om den udtalelse, siger Göran Persson i Expressens tv-program:

“Det var en meget flot formulering og en god tale. Men det endte med, han stod fast på en migrationspolitik, som ikke var holdbar,” siger Göran Persson.

Resultatet var i følge Persson en migrationsbølge, som Sverige ikke kunne håndtere:

“Det blev gjort med fine argumenter om menneskelighed og solidaritet. Jeg har intet at sige den slags argumenter på, men det fungerede ikke i praksis, og det blev en svær situation – ikke mindst i mange kommuner,” siger Göran Persson – og fortsætter:

“Samtidig med at vi lægger afstand til denne urealistiske politik, må vi kunne forklare, at Sverige drager fordel af en indvandring, hvor folk kommer til arbejde”.

Urealistisk indvandringspolitik

Expressens journalist spørger derefter den tidligere statsminister, om Sverige havde en urealistisk indvandringspolitik frem til 2015.

“Ja, det er klart. Vi tog imod flest i Europa i forhold til vores befolkningstal. Det kan ikke skjules. Det betyder, at vi i lang tid vil have en situation i vores kommuner, hvor folk er arbejdsløse og har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet,” siger Göran Persson.

Se interviewet med Göran Persson her.