Voldtægtsdømt somalier har fået fire advarsler om udvisning – DF vil have strammet loven

0
9839
Retten i Glostrup. Pressefoto: Domstolstyrelsen

Dansk Folkeparti vil indføre et “rødt kort” for grove forbrydelser, så udlændinge ikke kan slippe med en advarsel om udvisning. For nylig fik en 17-årig somalier sin fjerde advarsel om udvisning, selv om han blev idømt 3,5 års fængsel for en grov voldtægt

Da en 17-årig mand med somalisk statsborgerskab i starten af august blev dømt for en grov voldtægt og fik en ”advarsel om udvisning”, var det fjerde dom i træk, hvor den 17-årige slap med en advarsel om udvisning.

Det fremgår af domsudskriften fra Retten i Glostrup, hvor den 17-årige blev idømt 3,5 års fængsel.

Den slags er grotesk, mener Dansk Folkeparti, som nu vil have fjernet muligheden for advarsler i forbindelse med grov kriminalitet. DF mener, at udvisning skal betyde udvisning:

”Det kan ikke være rigtigt, at vi i Danmark giver fire advarsler om udvisning. Det svarer til at sige til sit barn, at “nu går vi hjem fra tivoli” uden at gå hjem. Der mangler konsekvens i det danske retssystem,” siger Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup.

”Derfor vil vi i Dansk Folkeparti indføre et ’rødt kort system’, hvor udlændinge, der begår slem kriminalitet, ryger ud første gang. Det skal være med til at sikre retsfølelsen i Danmark,” fortsætter han.

“Det svarer til at sige til sit barn, at “nu går vi hjem fra tivoli” uden at gå hjem”

Peter Skaarup, retsordfører (DF)
Peter Skaarup, gruppeformand og retsordfører for Dansk Folkeparti.

Kvinde overfaldet og voldtaget

I den konkrete sag blev den 17-årige dømt for at have overfaldet og voldtaget en 31-årig kvinde på gaden i Taastrup ved 3-tiden om morgen den 31. maj 2020. Kvinden var på vej hjem fra en bytur, da hun ifølge anklageskriftet blev skubbet ind i et buskads, fik revet tøjet af, blev slået og tvunget til oralsex og samleje. Den 17-årige blev efterfølgende genkendt ud fra døgnrapporten af en lokal betjent, og en DNA-undersøgelse har med sikkerhed afgjort, at han er gerningsmanden. Manden hævdede i retten, at der var tale om frivillig sex.

Anklagemyndigheden havde krævet, at den 17-årige ud over fængselsstraf skulle udvises af Danmark. Men Retten i Glostrup ændrede udvisningskravet til “advarsel om udvisning”. Det skete med den begrundelse, at den 17-årige er født og opvokset i Danmark, ikke har noget familie i Somalia og ikke taler sproget.

”Retten finder efter en samlet vurdering, at de hensyn, som taler mod udvisning af tiltalte vægter tungere end de hensyn, som taler for udvisning, uanset arten og grovheden af den tiltaltes nuværende og tidligere kriminalitet. Det vil derfor være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 at udvise tiltalte,” hedder det i dommen.

Dermed fik den 17-årige sin fjerde advarsel om udvisning. Under retssagen kom det nemlig frem, at manden i forvejen havde to voldsdomme fra 2019 på hhv. fire og seks måneders fængsel, samt en dom – også fra 2019 – på seks måneder for vold eller trusler om vold mod en person i offentlige tjenester.

I alle tre sager har manden fået en advarsel om udvisning.

Svindlede sig til millioner – slap med advarsel om udvisning

Den 17-årige somalier blev dømt i samme uge, som byretten i København afgjorde en anden sag, hvor en 22-årig afghansk mand ligeledes slap med en advarsel om udvisning, trods en dom på 3,5 års fængsel.

Denne sag handlede om bedrageri mod hundredevis af kvinder. Sammen med to andre mænd havde den 22-årige i 574 tilfælde forsøgt at franarre kvinderne deres personnummer og id-nøglekort. Det var lykkedes i 157 tilfælde, hvorefter de havde lænset ofrenes konti for i alt 11 millioner kroner.

Om denne sag skrev Peter Skarup sådan her på Twitter:

“Fuldstændig grotesk afgørelse af byretten. “Advarsel om udvisning”. Efter tilståelse af 674 bedragerier eller forsøg på samme – alle rettet mod ældre borgere.#dkpol”