Et flertal i Vallensbæk Kommune med Konservative i spidsen afviser et forslag fra Dansk Folkeparti om at undersøge udgifterne til indvandrere og efterkommere. DFs Kenneth Kristensen Berth spår, at danskere vil være i mindretal i kommunen inden 2040
I 2000 var 8 procent af borgerne i Vallensbæk Kommune på den københavnske vestegn indvandrere eller efterkommere af indvandrere. 21 år efter er andelen steget til 29 procent, i følge Danmarks Statistik. Samtidig er over halvdelen af alle nyfødte i Vallensbæk nu født af en mor, der enten er indvandrer eller efterkommer. Det viser rapporten ”Indvandrere i Danmark” fra 2020.
Det får Dansk Folkepartis kommunalbestyrelsesmedlem Kenneth Kristensen Berth til at forudsige, at der vil være flertal af indvandrere og efterkommere i Vallensbæk inden 2040.
”Vallensbæk gennemgår i disse år en voldsom udbygning. Der flytter 3500 flere indbyggere til kommunen i de kommende år. I lyset af, at stort set hele kommunens befolkningstilvækst de sidste 20 år har bestået af indvandrere og efterkommere, så vil denne udbygning accelerere udviklingen. Danskerne vil være i mindretal om under to årtier,” advarer Kenneth Kristensen Berth.
“DF-forslag er udtryk for ‘dem og os’-tænkning”
Derfor har Dansk Folkeparti stillet forslag om, at kommunen skal lave en undersøgelse af, hvor meget indvandrere og efterkommere koster kommunen. Så debatten om udbygningen af kommunen kan finde sted på et oplyst grundlag, som Kenneth Kristensen Berth siger.
Men det vil Konservative og Socialdemokratiet ikke være med til. Forslaget blev behandlet i kommunalbestyrelsen onsdag aften, og her blev det fuldstændig afvist af de to store partier, der sidder på henholdsvis otte og fem af kommunalbestyrelsens 15 pladser. DF har de sidste to pladser.
”Konservative mener, det er et udtryk for en dem og os-tænkning. De mener, at indvandrere og efterkommere er en nettoindtægtskilde for kommunen, og at det er helt uproblematisk, hvis danskerne skulle komme i mindretal, for i Vallensbæk er alle lige uanset religion, etnicitet osv.,” refererer Kenneth Kristensen Berth synspunktet hos sine politiske modstandere.
Finansministeriet: Nettoudgift på 199 mio. kr. om året
Dét synspunkt stiller han dog kraftigt spørgsmålstegn ved. Ifølge beregninger fra Finansministeriet, var nettobidraget fra indvandrere og efterkommere i Vallensbæk på minus 199 mio. kroner i 2017. Så selv om dette tal er behæftet med stor usikkerhed – det er en teknisk beregning og derfor ikke nødvendigvis identisk med de faktiske udgifter – så er det meget langt fra billedet af indvandrere og efterkommere som en nettoindtægtskilde, mener Kenneth Kristensen Berth.
”I og med at Konservative og Socialdemokratiet fastholder, at det er og har været en god forretning for Vallensbæk Kommune, at næsten hele kommunens befolkningstilvækst over de sidste 20 år har bestået af indvandrere og efterkommere, så bør de to partier være interesseret i at fremlægge økonomisk dokumentation herfor,” skriver Dansk Folkeparti i sit forslag.
“Vi er i en parallelverden”
Men det er der altså ikke ønske om hos de to partier, hvilket får Kenneth Kristensen Berth til at sammenligne udlændingedebatten i Vallensbæk med 1990erne.
”Man har en ekstrem stor berøringsangst overfor dette emne hos Konservative og Socialdemokratiet. Jeg føler nogle gange, at jeg befinder mig i en parallelverden engang i 1990erne, hvor man ikke måtte tale om problemerne ved indvandring. Det er total vildt. Der er ingen interesse i at diskutere det her emne på en saglig måde i byrådet,” siger Kenneth Kristensen Berth.
Kan ikke få oplysninger om udgifter
At der er uvilje mod debatten, beskriver DF sådan her i sit forslag:
”Dansk Folkeparti har igennem nogen tid oplevet, at der i kommunalbestyrelsen har været modstand mod at få tallene frem for, hvor meget indvandrere og efterkommere belaster Vallensbæk Kommune. Dansk Folkeparti har f.eks. ikke kunnet få oplyst udgifterne til undervisning i dansk som andetsprog eller oplyst hvor mange elever, der har dansk som andetsprog og vi har ikke kunnet få kommunalbestyrelsens flertal med på at følge udviklingen i antallet af ledige indvandrere og efterkommere i kommunen”.
ditOverblik har ikke haft mulighed for at tjekke, hvad Socialdemokratiet og Konservative sagde til DF’s forslag på onsdagens møde. Som en af få kommuner har Vallensbæk nemlig ikke video-transmission fra sine kommunalbestyrelsesmøder. Det har DF flere gange foreslået, men det er blevet afvist af flertallet med den konservative borgmester Henrik Rasmussen i spidsen.
Læs også:
DF i Vallensbæk vil forbyde ramadan-fejring i kommunale institutioner