Mere end hver tredje barn i indvandrerfamilier har oplevet fysisk afstraffelse indenfor de sidste to måneder, fremgår det af ny undersøgelse
Fysisk afstraffelse af børn er langt mere udbredt i indvandrerfamilier end i etnisk danske familier.
24 år efter, at revselsretten blev afskaffet, viser en ny undersøgelse fra Vive – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, at 12 procent af børnene i Danmark er blev rusket, dasket, slået eller smækket indenfor de sidste to måneder.
Men i indvandrerfamilier er andelen langt større. I følge undersøgelsen, som er baseret på forældre til ca. 50.000 børns egne besvarelser, har mere end en tredjedel forældre, der er indvandrere eller efterkommere, brugt en eller anden form for fysisk straf over deres børn indenfor de sidste to måneder.
Rystende, mener den tidligere formand for Børnerådet, professor Per Schultz Jørgensen. Han var i sin tid en af de største fortalere for at afskaffe revselsretten, og han siger til Kristeligt Dagblad, at tallene vidner om en forfejlet integration, hvor mange indvandrere og efterkommere lever udenfor arbejdsmarkedet og i parallelsamfund.
“Det er rystende tal. Vi skal årtier tilbage for at finde tilsvarende tal blandt danske forældre. Vi tager i dag for givet, at forældre opdrager med venlig og kærlig omsorg. Men der er nydanskere, som lever i deres egen boble. Den udvikling, der er sket i børneopdragelsen, har vi ikke forstået at formidle til dem,” siger Per Schultz Jørgensen, der er psykolog og professor emeritus i socialpsykologi.
Børnerådets formand Agi Csonga mener, at der behov for en målrettet indsats overfor indvandrere. Hun kalder det et problem, at kommuner er mere tilbageholdende med at gribe ind over for vold i indvandrerfamilier.
“I de tilfælde, hvor der er tale om alvorlig vold, skal der selvfølgelig slås hårdt ned, ligesom man gør i danske familier,” siger Agi Csonka til Kristeligt Dagblad.
Undersøgelsen “SPOR – børns udvikling og trivsel gennem livet” kan læses her