Venstrefløjen gør nyt forsøg på at få omdøbt Israels Plads

0
3102
Finn Rudaizky er gruppeformand for Dansk Folkeparti i Borgerrepræsentationen i København. Foto: Steen Trolle

Frie Grønne rejser forslag om, at halvdelen af Israels Plads i København skal omdøbes til Palæstinas Plads. “Der er virkelig kamp på venstrefløjen for at være mest ondsindet mod Israel,” siger DFs gruppeformand i København, Finn Rudaizky

Venstrefløjen gør nu endnu et forsøg på at få omdøbt hele eller dele af Israels Plads i København til Palæstina Plads.

På Borgerrepræsentationens møde torsdag i næste uge har det nye yderligtgående venstrefløjsparti Frie Grønne stillet forslag om, at halvdelen af pladsen, der ligger tæt ved Nørreport Station, skal hedde Palæstinas Plads. Alternativt vil Frie Grønne have en anden plads i byen navngivet “Palæstinas Plads”.

“Tiden er nu inde til at udvise solidaritet med det palæstinensiske folk og få navngivet Palæstinas Plads i København. Frie Grønne mener, at København skal gå forrest med et sameksistenssymbol og anerkende Palæstina som stat ved at navngive Palæstinas Plads i København. En deling af Israels Plads eller et helt ny plads med navnet Palæstinas Plads (evt. i et nyt byområde) vil være afgørende vigtigt signal om, at København er en mangfoldig solidarisk by med plads til alle københavnere, uanset etnisk oprindelse, og som har fokus på grundlæggende menneskerettigheder i byens offentlige rum,” lyder det i begrundelsen fra partiet, som er stiftet af Sikandar Siddique, Uffe Elbæk og den tidligere detroniserede kulturborgmester i København, Niko Grünfeld.

“En deling af Israels Plads eller et helt ny plads med navnet Palæstinas Plads vil være afgørende vigtigt signal om, at København er en mangfoldig solidarisk by”

Frie Grønne i sit forslag

En tak for redningen af danske jøder

Israels Plads blev navngivet den 11. november 1968 for at markere 25-årsdagen for redningen af de danske jøder i 1943. Dengang nægtede Venstresocialisterne (VS) at stemme for navngivningen, og siden har VS’s politiske arvtagere, Enhedslisten, to gange forsøgt at få omdøbt pladsen, der 1889-1958 var byens grønttorv, til Palæstinas Plads.

Dansk Folkepartis spidskandidat i København, Finn Rudaizky, der er tidligere formand for Det Mosaiske Trossamfund og selv undslap nazisterne med sin far, mor og søster under redningsaktionen for jøderne i 1943, ser forslaget som endnu et anti-israelsk initiativ fra den københavnske venstrefløj.

“Der er virkelig kamp på venstrefløjen for at være mest ondsindet mod Israel og helt ignorere takken fra Israel til det danske folk,” skrev Finn Rudaizky forleden i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Navngivningen af Israels Plads i 1968 skete samtidig med, at ’Danmark Square’ blev navngivet i Jerusalem. Den danske regering var repræsenteret ved navngivningen i Jerusalem. Omvendt var Israels Præsident Herzog på besøg i København og blev modtaget i Borgerrepræsentationen, da Israels Plads blev indviet. Et besøg som Venstresocialisterne i protesterede mod.

”Slår politisk plat på Mellemøstkonflikten”

Finn Rudaizky mener, at det slår skår i takken til danskerne over jødeaktionen i 1943, når der igen gøres forsøg på at få Israels Plads helt eller delvist slettet fra bykortet. Han kalder forslaget politisk plat og en del af venstrefløjens interne kamp om stemmer.

“Forslaget kan i værste fald være med til at hælde benzin på bålet i forholdet mellem jøder og arabere i København. Er det mon meningen, at araberne skal “hævne” sig i København, for hvad de er utilfreds med i Israel?,” skriver Finn Rudaizky i Jyllands-Posten.

“Forslaget kan i værste fald være med til at hælde benzin på bålet i forholdet mellem jøder og arabere i København”

Finn Rudaizky, gruppeformand og spidskandidat for DF

Til ditOverblik siger Finn Rudaizky, at hvis venstrefløjen virkelig var så optaget af sameksistensen mellem arabere og jøder i København, som de hævder, så skulle de være mindre passive i forhold til at sikre jøders sikkerhed i Danmark og med at forhindre, at Mellemøstens problemer overføres til København.

”Det her forslag går kun ud på at positionere sig stærkest muligt på venstrefløjen. Det er muligt, at det giver Frie Grønne et bedre valg, men det gør kun samkvemmet mellem jøder og arabere i København dårligere. Hvis man på venstrefløjen virkelig var optaget af at forbedre samkvemmet, så kunne man for eksempel arbejde for, at muslimske friskoler ophører med sin indoktrinering af had mod staten Israel, eller for at de grupper af indvandrere, der dyrker hadet mod jøder, belæres om, at disse konflikter ikke hører hjemme i Danmark,” siger Finn Rudaizky.

Niko Grünfeld, Frie Grønne. Foto: Københavns Kommune

Ønsker boykot af Israel

Niko Grünfeld har i Berlingske uddybet Frie Grønnes forslag. Her udtrykker han ikke den store vilje til at forbedre sameksistensen mellem araber og jøder. Tværtimod slår han til lyd for en boykot af Israel.

”I Frie Grønne opfordrer vi til at være solidariske med det palæstinensiske folk og de mange millioner palæstinensiske flygtninge verden over, herunder dem, der i dag bor i Danmark. Vi fordømmer den israelske stats krigs- og voldshandlinger mod den palæstinensiske civilbefolkning.

I Frie Grønne mener vi, det er vores alles ansvar at gøre alt, hvad vi kan for bakke op om det palæstinensiske folks ret til selvbestemmelse, og at det eneste rigtige lige nu er en politisk, økonomisk og kulturel boykot af Israel,” skriver den tidligere kulturborgmester, der var med til at stifte Alternativet sammen med Uffe Elbæk.

Synspunktet er på linje med Enhedslisten, som i Københavns Borgerrepræsentation for to år siden hædrede organisationen BDS, der går ind for staten Israels udslettelse. Læs mere her

Hele Niko Grünfelds kommentar i Berlingske kan læses her

Frie Grønnes forslag kan læses her