MORGEN: USA truer Irak med sanktioner | DF: Genindfør 13-skalaen

0
1712
Demonstranter i Teheran viser billeder af den iranske general Qasem Soleimani, som blev dræbt fredag morgen i et amerikansk luftangreb i Bagdad. Foto: Yasin AKGUL / AFP

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

USA truer Irak med sanktioner, hvis amerikanske tropper smides ud

Præsident Donald Trump varsler “meget store sanktioner”, hvis Irak kræver, at USA trækker sine tropper ud af landet

IRAK | Hvis Irak smider de amerikanske styrker ud, vil landet blive mødt med “meget store sanktioner”. Sådan lød det natten til mandag dansk tid fra USA’s præsident, Donald Trump. Truslen kommer efter, at det irakiske parlament har opfordret regeringen til at smide amerikanerne ud efter fredagens drab på den iranske militærleder Qassem Soleimani. Den  iranske general, der var leder af eliteenheden Quds og har stået for Irans terroraktioner i udlandet, blev dræbt i et luftangreb, da han var på vej fra lufthavnen i Iraks hovedstad Bagdad.

“Hvis der er nogen form for fjendtlighed, og hvis de gør noget, der på nogen måde er upassende, vil vi pålægge Irak sanktioner – meget store sanktioner,” sagde Donald Trump i følge TV2.

USA har ca. 5000 soldater i Irak og har brugt milliarder af dollars på at opbygge en større militær flyveplads i landet. Hvis USA tvinges ud af Irak, vil landet blive pålagt at tilbagebetale nogle af de amerikanske udgifter, sagde Donald Trump.

Sørgemarch for den afdøde militærleder Qasem Soleimani i Teherans gader mandag morgen. Foto: ATTA KENARE/Ritzau Scanpix

Usikkerhed om danske soldater i Irak

Hvis danske soldater i Irak ikke længere skal træne irakiske tropper, bør de hentes hjem, mener DF’s forsvarsordfører Bent Bøgsted

FORSVAR | Danske soldaters fremtid i Irak er usikker. Lørdag indstillede Danmark og den øvrige alliance træningen af irakiske soldater, mens det irakiske parlament diskuterer, om de internationale tropper skal forlade landet efter drabet på den iranske general Qassem Soleimani i Bagdad.

»Hvis de (de danske soldater, red.) alligevel ikke skal træne irakiske tropper, så kan vi lige så godt hente dem hjem, indtil de eventuelt skal sendes derned igen,« siger forsvarsordfører Bent Bøgsted til Jyllands-Posten og tilføjer, at DF har sagt ja til en træningsmission, men at en kampmission vil kræve en ny beslutning.

Terminsprøve i matematik for 2 g på Borupgaard Gymnasium, den 7. marts 2018. SF foreslår at ændre karakterskalaen, så -3 skrottes, og der bliver ens karakterspring. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

DF: Genindfør 13-skalaen

DF bakker op om SF-forslag om at droppe karakteren minus 3. Men i stedet for at revidere den nuværende karakterskala, foreslår uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl at genindføre den gamle 13-skala

KARAKTERER | SF foreslår at indføre en ny karakterskala og afskaffe karakteren -3, og hos Socialdemokratiet er man ikke afvisende over for støttepartiets forslag.

”Jeg tror, vi grundlæggende ser ens på det, i forhold til at den nuværende skala har nogle udfordringer. Jeg deler bekymringen om, hvad det gør ved vores børn og unge, at vi giver dem minuskarakterer. Det er jeg principielt imod,” siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til avisen Danmark.

Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, er ligesom Socialdemokratiet klar til at droppe karakteren -3. Men i stedet for at revidere den nuværende karakterskala, som SF lægger op til, foreslår Jens Henrik Thulesen Dahl at genindføre den gamle 13-skala.

”Vi kan være bekymrede for, at den ligner for meget den nuværende, hvis man ændrer den til en 0-12-skala,” siger han og afviser bekymring om, at 13-skalaen vil give problemer internationalt.

”Vi skal lave en skala, som fungerer godt i det danske uddannelsessystem og er god for de danske studerende, så må vi forklare resten af verden, hvordan den egentlig kan sammenlignes,” siger han.

Peter Skaarup, gruppeformand for Dansk Folkeparti.

Skaarup: Derfor er DF hoppet med på klimavognen

Dansk Folkeparti vil tilføre den grønne omstilling en god omgang sund fornuft, skriver DFs gruppeformand i Børsen

KLIMA | Hvorfor er Dansk Folkeparti hoppet med på klimavognen? Hvad har forandret sig? Det spørgsmål er Dansk Folkpartis gruppeformand Peter Skaarup blevet mødt flere gange den seneste tid, og det har fået ham til at forfatte et debatindlæg til Børsen, hvor han forklarer, hvor Dansk Folkeparti er gået med i klimaaftalen og nu bakker op om målsætningen om en CO2-reduktion på 70 procent inden 2030.

Peter Skaarup skriver blandt andet:

“Der hersker en ægte og global frygt for, at mennesket påvirker klimaet i al for høj grad, grundet vores CO2-udslip, hvilket kan vise sig fatalt. Endvidere sviner fossile brændsler nærmiljøet, samtidig med at det i høj grad holder ekstreme og dybt undertrykkende regimer ved magten i olierige lande som Iran, Saudi-Arabien, Venezuela osv.

Sidst, men slet ikke mindst, ønsker vi i DF at tilføre den hurtige og massive omstilling af dansk energipolitik en god omgang sund fornuft. Det her er ganske enkelt så fundamental en omstilling af det danske samfund, at vi må sætte vores positive præg på det.

Danmark bør f. eks. gå forrest, når det gælder innovation og lagring af grøn energi,” skriver Peter Skaarup.

Morten Østergaard, formand for Radikale Venstre, statsminister Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre under søndagens partilederdebat på det radikale nytårsstævne i på Nyborg Strand. Et gennemsn it af meningsmålinger i december viser lidt fremgang til Socialdemokratiet, mens Radikale og Venstre begge går lidt tilbage. Foto: Tim K. Jensen/Ritzau Scanpix

Gennemsnit af meningsmålinger i december giver DF 8,7 %

Dansk Folkeparti ligger på samme tilslutning som ved folketingsvalget i juni, i følge gennemsnit af målinger i december, som Altinget.dk bringer

MENINGSMÅLINGER | Dansk Folkeparti ligger på 8,7 procent af stemmerne i et gennemsnit af meningsmålinger i december – det såkaldte Rsibjerg-snit – som valgforsker Kasper Møller Hansen har udregnet for Altinget.dk. Dermed får DF dermed præcis samme opbakning i meningsmålingerne som ved folketingsvalget 5. juni 2019, hvor partiet gik tilbage fra 21,1 procent og mistede 17 mandater.

Socialdemokratiet er størst med 26,1 procent af stemmerne, hvilket er en lille fremgang fra valgsresultatet (25,9), mens Venstre under den nye leder Jakob Elleman-Jensen ligger på et gennemsnit på 22,7 procent. Det er 0,7 procent under valgresultatet.

Radikale er faldet fra 8,6 pct. ved valget til 8,2 pct., mens Konservatve med 8,1 pct. ligger på den højeste tilslutning siden maj 2010 – en fordobling i forhold til Risbjergsnittet for bare et år siden.

Nye Borgerlige står det til 3,1 procent, mens Liberal Alliance med 1,8 pct. er under spærregrænsen. Stram Kurs står med 1,4 pct. heller ikke til at komme i Folketinget.

Læs mere i Altinget.dk her.

TWITTER & FACEBOOK

Morten Messerschmidt skriver på Twitter om fake news. Han uddyber i BT, hvor han har skrevet et indlæg, der kan læses her: Lavpunkt: Troede ikke, det fandtes i Danmark


Kristian Thulesen Dahl vil opfordre regeringen til at hjælpe Australien med bekæmpelsen af de ødelæggende skovbrande:


Peter Skaarup kommenterer på Twitter søndagens partilederdebat på Radikale Venstres nytårsstævne: