372 fældet for socialt bedrageri i lufthavnen – over halvdelen havde udenlandsk baggrund

0
4421
Arkivfoto

372 personer blev i årets første seks måneder fældet for socialt bedrageri i stikprøvekontroller i danske lufthavne. 200 havde udenlandsk oprindelse. De 114 havde ikke dansk statsborgerskab

Stikprøvekontroller i fire danske lufthavne har i årets første seks måneder fældet 200 personer med udenlandsk oprindelse for socialt bedrageri. De 200 havde været på rejse i udlandet, selv om de får sociale ydelser og derfor skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

I alt blev 372 personer fældet i perioden 1. januar til 30. juni 2019 i Kastrup, Billund, Aarhus og Aalborg lufthavne. Det oplyste beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en orientering til Folketingets beskæftigelsesudvalg i oktober.

Nu har ministeren sat tal på, hvor mange af 372, der har udenlandsk baggrund. Det sker i et svar til Nye Borgerliges Pernille Vermund:

– 200 af de 372 personer har udenlandsk oprindelse – de resterende 172 har dansk oprindelse.

– 114 af de 372 personer har ikke dansk statsborgerskab – de resterende 258 har dansk statsborgerskab.

Pernille Vermund har også spurgt til de pågældendes opholdsgrundlag, men det har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, der har ansvaret for lufthavnstilsynet, ikke hjemmel til at svare på, fremgår det.

Der er udført i alt 30 kontroller i årets første seks måneder, hvor 12.708 personer er blevet kontrolleret. De 372 personer, der blev taget i snyd, er blevet indberettet til deres A-kasse eller kommune.

De var modtagere af dagpenge, kontanthjælp eller integrationsydelse og skal nu betale nogle af ydelserne tilbage. Kontanthjælpsmodtagere risikerer desuden at få nedsat ydelsen med op til en tredjedel i 20 uger, i følge Jyllands-Posten.

Lufthavnstilsynet var en del af finanslovsaftalen i 2018 mellem Dansk Folkeparti og VLAK-regeringen. Sidste år blev der afsløret socialt bedrageri for 4,7 millioner kroner.