MORGEN: Danmark klar til EM efter gyser / Færre får inddraget opholdstilladelse / Vanvidsbilister kører videre uden konsekvens

0
2865
Det danske landshold jubler over EM-kvalifikationen på Aviva Stadium i Dublin. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

God morgen! Hermed dagens morgenoverblik over nogle af de vigtigste danske og internationale nyheder i et borgerligt-nationalt perspektiv:

Danmark klar til EM efter gyser

1-1 og klar til EM! Det danske fodboldlandshold fik mandag aften med hiv og sving hevet det ene point hjem i den afgørende EM-kvalifikationskamp mod Irland, som udløser billet til næste sommers EM-slutrunde. Martin Braithwaite scorede det danske mål efter 73 minutter, men bedst som det lignede dansk sejr i Dublin, fik Matt Doherty udlignet fem minutter før tid. Vi holdt dog skansen, og nu venter en EM-slutrunde, som skal spilles i København og 11 andre europæiske byer. På nuværende tidspunkt ligger det klart, at Danmark bl.a. skal i pulje med Rusland.

Pia Kjærsgaard, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti. Foto: Carsten Lundager

Pia Kjærsgaard: Bekymrende at færre får inddraget opholdstilladelsen

“Det er vildt ærgerligt og slet ikke meningen med paradigmeskiftet. DF kommer til at bede udlændinge- og integrationsministeren om en redegørelse. Hvad sker der, hvorfor er tempoet gået i stå hos Udlændingestyrelsen?”

Sådan lyder udmeldingen fra Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, der undrer sig over, at antallet af inddragede opholdstilladelser ifølge Kristeligt Dagblad ser ud til at blive halveret i 2019. I 2018 mistede 463 flygtninge og familiesammenførte retten til at være i Danmark. I 2019 var tallet frem til 1. september 183 personer. Det bekymrer Pia Kjærsgaard, der nu håber at få en forklaring fra den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye.

Asylansøger rejste fra Danmark uden straf, men med penge

Det vækker undren på Christiansborg, at en syrisk asylansøger kunne rejse hjem til Syrien med økonomisk støtte fra den danske stat, før han havde udstået en straf på 3 måneders fængsel for et voldeligt overfald på to 14-årige drenge. Den syriske asylansøger valgte at rejse til Syrien to måneder før rettens afgørelse, og dermed slipper han for at afsone sin straf i Danmark. Det undrer Peter Skaarup, medlem af Udlændinge- og Integrationsudvalget for Dansk Folkeparti.

»Jeg mener, at retsbevidstheden bliver krænket, hvis man giver støtte, allerede inden sagen er afsluttet,« siger han.

Alligevel glæder Peter Skaarup sig over, at den syriske asylansøger har valgt at vende hjem.

»Alt andet lige er repatriering det bedste for den enkelte, familien og det danske samfund,« siger han til B.T.

“Retsbevidstheden bliver krænket, hvis man giver støtte, allerede inden sagen er afsluttet”

Peter Skaarup (DF), retsordfører, til BT
Dennis Flydtkjær, skatteordfører (DF). Foto: Steen Brogaard

Socialdemokratisk lovudkast kan forhindre nye fondsstiftelser

Et nyt lovudkast skulle sikre flere erhvervsdrivende fonde, men flere skatteeksperter og organisationer mener, at forslaget i stedet vil forhindre nye fondsstiftelser. Et flertal på Christiansborg er derfor skeptisk over for skatteminister Morten Bødskovs forslag om at justere skatten på erhvervsdrivende fonde – i hvert fald i den form Socialdemokratiet lægger op til.

“Det lyder ikke positivt. Det lyder ikke, som om man har løst det problem, man gerne ville,” siger DF’s skatteordfører Dennis Flydtkjær til Børsen.

25 præstestillinger i landsogne er lige nu ubesatte.

Landsogne har svært ved at skaffe præster

Stadig flere landsogne har problemer med at besætte præstestillinger. I følge Jyllands-Posten er der lige nu 25 stillinger, som har måttet genopslås, fordi de ikke kunne besættes. Derfor arrangerede Pastoralseminariet for nylig matchdage i København og Aarhus, hvor menighedsråd og provster kunne møde kommende præster, og hvor de kunne ”sælge” deres sogn og deres præstestilling.

Sydthy Provsti er et af de områder, som har svært at skaffe præster. Lige nu er to ud af ti stillinger ubesatte. Det har gjort det nødvendigt af aflyse søndagsgudstjenester.

»Indtil sidste år havde vi da trods alt to-tre egnede kandidater til en stilling at vælge imellem. Nu har vi oplevet at sidde med to ansøgere, som tydeligvis skulle søge – de var ikke reelt interesserede i at flytte til Thy,« siger Line Skovgaard Pedersen, provst i Sydthy, til Jyllands-Posten.

Vanvidsbilister kan køre videre i månedsvis, selv om de står til at få frataget kørekortet.

Vanvidsbilister kører videre i månedsvis, selv om de skal frakendes kørekortet

Vanvidsbilister, som fældes af politiets fotovogne og skal have frakendt kørekortet, kan køre videre i månedsvis uden konsekvenser. Det skriver Berlingske. Sagsbehandlingstiden på sager, hvor bilister har kørt mere end 100 procent for stærkt, var i 2018 helt oppe på 357 dage. I år er det faldet lidt – til 209 dage – men det er stadig næsten dobbelt så lang tid som i 2016.

En af grundene til de lange sagsbehandlingstider er, at de sigtede ikke læser breve om indkaldelser fra myndigheder i deres eBoks og at de udebliver fra retsmøder.

”Vores retssystem er bygget op således, at vi ikke kan frakende kørekortet, uden at sigtede er til stede i retten. Hvis det er sådan, at personen vælger ikke at møde op i retten, vil sagen blive udsat,” siger Christian Berthelsen, politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, til Berlingske.

UDLAND

Demonstranter forlader det polytekniske universitet i Hongkong efter at have overgivet sig til politiet. REUTERS/Thomas Peter

600 overgiver sig i Hongkong

600 demonstranter har ifølge flere udenlandske medier tirsdag morgen overgivet sig til politiet i Hongkong, men ca. 100 studerende opholder sig stadig på det polytekniske universitet, som er blevet omdrejningspunktet for protestbevægelsen i Hongkong. Af de 600 demonstranter, der overgav sig til politiet, var en del mindreårige. Du kan følge situationen i Hongkong live på tv2.dk her.

Ramat Shlomo-bosættelsen på Vestbredden. Foto: AHMAD GHARABLI/Ritzau Scanpix

USA ændrer kurs om Israelske bosættelser

De israelske bosættelser på Vestbredden er ikke pr. automatik i modstrid med international lov. Det er den nye melding fra den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo, som dermed ændrer USAs mangeårige politik på området. Siden 1978 har det ifølge Reuters været USA’s udenrigsministereriums opfattelse, at bosættelserne var ’ i modstrid med international lov’.

”Dette skridt betyder ikke, at vi tager stilling til Vestbreddens fremtid. Det overlader vi til forhandlinger mellem Israel og det palæstinensiske selvstyre,” sagde Mike Pompeo mandag aften ifølge TV2.

POLITISK KALENDER

14:00: Justitsminister i samråd om bombesprængninger i København
Folketingets Retsudvalg har justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om situationen i København og omegn med bombesprængninger, bilafbrændinger, skyderier, håndgranater etc. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).

K. 15.00: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om ældreområdet
Ministeren er blevet bedt om redegøre for regeringens prioriteter og initiativer på ældreområdet. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Jane Heitmann (V)

15:00: Udlændingeminister i samråd om afviste asylansøgere
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er kaldt i åbent samråd om adgang til at komme i praktik for udlændinge på tålt ophold og udviste kriminelle.

TWITTER

Peter Skaarup på Twitter om udviklingen i Sverige:


Søren Espersen på Twitter om valgløfte fra Boris Johnson: