Stor undersøgelse blandt Yngre Læger viser, at lægerne i Region Hovedstaden og Sjælland er stærkt utilfredse med den amerikansk udviklede Sundhedsplatformen. Lægerne i Region Midtjylland er til gengæld godt tilfredse med deres dansk udviklede system
Mens et politisk flertal i Region Hovedstaden og Region Sjælland stædigt holder fast i den udskældte patientjournal Sundhedsplatformen, så viser endnu en undersøgelse, at lægerne er stærkt utilfredse med det amerikansk udviklede system.
Det er Foreningen Yngre Læger, der har lavet en stor undersøgelse blandt sine medlemmer.
Undersøgelsen jager en stor pæl gennem påstanden om, at det mest er ældre læger, der er utilfredse med Sundhedsplatformen. Samtidig viser den, at lægerne i Region Midtjylland er godt tilfredse med deres patientjournal, MidtEpj, der er udviklet af det aarhusianske firma Systematic.
Som Politiken skriver om undersøgelsen: Sundhedsplatformen får dumpekarakter, mens lægerne i Midtjylland elsker deres jyske model.
Dumpekarakter
I undersøgelsen er lægerne blevet bedt om at give karakterer til Sundhedsplatformen og Midt-Epj efter 12-skalaen. Resultatet er overvældende:
I Hovedstaden og på Sjælland giver lægerne Sundhedsplatformen dumpekarakteren 1,7. 68 procent erklærer sig utilfredse, 22 procent hverken/eller, 10 procent er tilfredse.
I Midtjylland giver lægerne Midt-Epj topkarakteren 9,2. 87 procent er tilfredse, 4 procent er hverken/eller, 8 procent er utilfredse.
”Jeg arbejder med Sundhedsplatformen til daglig, og jeg er ikke overrasket over, at et bredt udvalg af vores medlemmer giver den en dårlig karakter. Der er brug for, at de ansvarlige i Region Hovedstaden og Region Sjælland skruer endnu mere op for deres arbejde for at få løst problemerne,” siger formanden for Foreningen Yngre Læger, Helga Schultz, til Ugeskriftet.dk.
Kræver konstant supervision – og det får lægerne ikke
Det er 3,5 år siden at den tre milliarder kroner dyre Sundhedsplatformen blev taget i brug og den er stadig voldsomt udskældt af sundhedspersonalet. En undersøgelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed viste for nylig, at Sundhedsplatformen ganske vist virker, men at den er så indviklet at arbejde med, at der skal løbende uddannelse, oplæring og supervision til, hvis ikke den skal være til fare for patienterne.
Og det sker slet ikke, viser Yngre Lægers undersøgelse. Kun 15 procent erklærer sig enige i, at de modtager ”vedvarende oplæring og supervision”.
”Det er dybt bekymrende. De forudsætninger, som styrelsen har sat op for at Sundhedsplatformen skal være sikker, opfyldes ikke,” siger Helga Schultz til Politiken.
Regionsrådsformand tror stadig på Sundhedsplatformen
Regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) holder fast i en tro på, at Sundhhedsplatformen vil kumme til at fungere.
”Der var også stor utilfredshed i starten i Midtjylland, da de fik deres system, men nu kan vi se, at tilfredshedsheden 7-8 senere er stor. Så det kan lade sig gøre,” siger hun til Politiken.
Hun tilføjer at ”hvis det kan lykkes andre steder, må det også lykkes for os”.
Dansk Folkeparti stemte som det eneste parti imod at vælge den amerikansk udviklede Sundhedsplatformen. Sidste år blev DF, Liberal Alliance og Konservative Folkeparti smidt ud fra budgetforhandlingerne i Region Hovedstaden, fordi de ikke ville skrive under på en erklæring om, at de står bag det skandaleramte it-system.