Udenrigsministeren vil have danske soldater med i EU-styrke

0
1329
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ser gerne, at Danmark kan bidrage militært til en ny udryningsstyrke i EU. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Udenrigsminister Jeppe Kofod siger til Jyllands-Posten, at han ser positivt på muligheden for at danske soldater kan indgå i en ny EU-styrke. DFs formand Morten Messerschmidt mener, at udtalelserne afslører, at ja-siden vil have danske soldater med i en EU-hær

Folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet den 1. juni handler ikke om, at Danmark skal kunne deltage i en kommende EU-hær. Siger ja-siden.

Men nu svækker nye udmeldinger fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) det argument. Udenrigsministeren siger nemlig i et interview med Jyllands-Posten, at han ser positivt på muligheden for, at danske soldater kan indgå i den nye udrykningsstyrke på op til 5000 mand, som EU vil etablere.

Jeppe Kofod afviser dog selv, at udrykningsstyrken har noget at gøre med en EU-hær, og han skal presses af Jyllands-Posten, før han bekræfter, at han gerne ser Danmark deltage i den nye styrke.

Men efter flere spørgsmål fra avisen, ender Jeppe Kofod med at sige, at han ser ”positivt” på, at Danmark skal kunne bidrage. Han understreger dog samtidig, at det er Folketinget, der skal godkende en dansk deltagelse i udrykningsstyrken.

”Det er Folketinget, der beslutter det, ligesom hvis man sender folk ud i en FN-styrke eller Nato-styrke. Hvis en europæisk kriseudrykningsstyrke skal være med til at håndtere en krise i vores nærområde – f.eks. på Balkan – har Danmark jo ved at sige ja til det europæiske forsvars- og sikkerhedsmæssige samarbejde mulighed for at være med modsat i dag,” siger Jeppe Kofod til Jyllands-Posten.

Messerschmidt: Afslører ja-siden

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt mener, at udenrigsministeren med sin udtalelse afslører, at regeringen og de øvrige ja-partier ønsker at Danmark skal ”kæmpe under EU-flag i stedet for Nato-flag”.

”Det vil uundgåeligt svække Nato, når man begynder at lave et EU-militær og opskalere i en klub, hvor hverken amerikanerne eller briterne er med. Det er bekymrende og er ikke i dansk interesse,” siger Morten Messerschmidt til Jyllands-Posten.

Udenrigsministeren afviser DF-formanden og kalder snakken om EU-hæren en myte. Til det siger Messerschmidt:

”Hvor mange soldater skal der være, før Jeppe Kofod mener, at det er en hær? 10.000 eller 20.000? Jeg mener ikke, at der er tvivl, at udrykningsstyrken er en EU-hær”.