Du skal stemme om forsvarsforbeholdet, men det vil regeringen ikke skrive på stemmesedlen

0
3085
Udenrigsminister Jeppe Kofod og statsminister Mette Frederiksen ved et pressemøde forleden. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

DFs formand Morten Messerschmidt kalder det “helt forrykt”, at regeringen ikke vil bruge ordet forsvarsforbehold på stemmesedlen, når danskerne den 1. juni skal til folkeafstemning om afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet

“Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar?”.

Sådan kommer spørgsmålet til at lyde på stemmesedlen, når danskerne 1. juni skal til folkeafstemning.

Det fremgår af det lovforslag, som regeringen præsenterede onsdag.

Jamen, handler folkeafstemningen da ikke om ja eller nej til det danske forsvarsforbehold i EU, tænker du. Jo det gør, men regeringen har valgt helt at undlade at bruge ordet forsvarsforbehold på stemmesedlen.

Dét kan udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ikke kan se noget problem i:

”Jeg synes, det er et meget klart og forståeligt spørgsmål,” siger han om den valgte formulering, som hans eget ministerium står bag.

“For det er jo det, vi stemmer om. Siger man ja, så står vi sammen med de andre 26 EU-lande. Siger man nej, så står vi udenfor.  Og så er der desuden lovbemærkninger, hvor det er beskrevet, hvad forsvarsforbeholdet indeholder,” siger ministeren til Ritzau.

Morten Messerschmidt sammenligner formuleringen på den kommende stemmeseddel med George Orwells roman “1984”. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DF-formand: Minder om Orwell

Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt kan til gengæld godt se et problem. Han sammenligner den valgte formulering med forfatteren George Orwells roman “1984”, hvor en fascistoid regering bruger sit eget særlige nysprog til at undertrykke befolkningen:

”Jeg føler mig hensat til en orwellsk verden, hvor man har opfundet sit eget sprog,” siger Morten Messerschmidt til Ritzau.

”Jeg føler mig hensat til en orwellsk verden, hvor man har opfundet sit eget sprog”

Morten Messerschmidt, Dansk Folkepartis formand, til Ritzau

”At man hverken nævner EU, forbehold, militær eller hær i spørgsmålet, er helt forrykt. Jeg er fuldstændig overbevist om, at det er helt bevidst, for det var det samme, man gjorde ved afstemningen om retsforbeholdet,” fortsætter han.

Enhedslisten, der også vil bevare forsvarsforbeholdet, bruger ord som “fifleri” og “det minder om direkte snyderi”. Det er en demokratisk uskik, siger partiets gruppeformand Peder Hvelplund til Ritzau.

https://twitter.com/MrMesserschmidt/status/1509140891340099595?s=20&t=Z-fyNXGsvsudOyGWv-dRfA