Tyskland: Coronavirus ude af kontrol i migrantghettoer

0
1844
Medarbejdere på et mobil testcenter i Wiedenbrueck, hvor mange af østarbejderne fra Tönnies-slagteriet med 1100 smittede bor. Foto: Ina FASSBENDER / AFP

Problemerne med corona virus i de tyske migrantghettoer er nu så meget ude af kontrol, at flere store regioner risikerer at skulle i karantæne igen ligesom Gütersloh

Myndighedernes kort over corona udbrud i Tyskland var længe forudsigeligt og gråt – og mange steder endda hvidt som i fri for nye corona tilfælde. Men nu bliver flere og flere kredse farligt orange og enkelte sågar røde som i ude af kontrol. Værst står det til i Gütersloh i Nordrhein-Westfalen og i naboregionen Warendorf, men også i Magdeburg i det tidligere Østtyskland og i hovedstaden Berlin er tallene hurtigt på vej op.

Her på ditoverblik.dk var vi blandt de første til at dække det store udbrud i regionen Gütersloh med dens op mod 400.000 indbyggere. Epicenteret her er slagterikoncernen Tönnies, der alene på et slagteri har over 1000 smittede ansatte, mens 7000 er i karantæne. Problemet for myndighederne er, at koncernen ikke kan eller vil give myndighederne oplysninger om medarbejderne.

Medarbejdere er nemlig lejet ind via underleverandører. Disse fidusfirmaer tjener både penge på at leje arbejdskraft videre til koncerner som Tönnies og på at leje slumlejligheder ud til de ansatte, der typisk kommer fra Østeuropa. Og nu hvor det gælder, kunne de først ikke give myndighederne lister over de personer, de lejer videre – og ofte kunne de ikke sige, hvor de boede henne.

Derfor har politiet støttet af militær været rundt og opsøge de forskellige ghettoer, hvor østarbejderne bor i bunker. Men mange af dem, der måske er smittede, er ikke til at finde nogen steder. Myndighederne formoder, at de simpelthen er stukket af.

Medlemmer af en mobil testenhed forbereder sig, inden de skal teste ansatte på det tyske slagteri, der er ramt af et voldsomt udbrud af coronavirus. Foto: REUTERS / Leon Kuegeler

Ingen hjælp til de syge

For de får ingen hjælp under sygdom og skal stadig betale en høj husleje for deres ofte usle lejligheder. For ikke nok med, at de får en dårligere løn sammenlignet med deres tyske kolleger. Goder som sygedagpenge eller adgang til lægehjælp er for dem en by i Rumænien.

Problemerne er så store, at selv EU overvejer at gribe ind. For som den luxembourgske EU-kommissær Nicolas Schmitt ser det, så er forholdene for arbejderne ikke bare en sundhedsfare, men også et udtryk for diskrimination. Som kommissær for sociale og arbejdsforhold holder han fast i at udenlandske arbejdere skal have samme forhold som lokale.

Men også her kan EU vise sig tandløs. For østarbejderne er hyret ind under tyske regler og via tyskregistrerede firmaer. Og det er så helt ok at diskriminere dem, fordi de selv siger ja til at arbejde for mindre end tyskerne.

Næsten en tredjedel af de omkring 120.000 fuldtidsbeskæftigede i de tyske slagterier er lejet ind på kontrakter fra Østeuropa. Den allerstørste gruppe udgøres ifølge de tyske myndigheder af 22.400 rumænere.

Kilder: Spiegel, Bundesanstalt für Arbeit, Robert Koch Institut.