Søren Espersen til forsvarsminister: Kom nu med den undskyldning til forsvaret

0
2670
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) under mandagens afslutningsdebat i Folketinget. Ministeren understreger, at hun har tillid til forvarets ledelse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) afviste i samråd at beklage en række kontroversielle udtalelser om forsvarets øverste ledelse. Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative mener, at ministeren kaster en urimelig mistanke på alle i forsvarets ledelse

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil ikke undskylde en omstridt udtalelse, hun for nylig kom med til Danmarks Radios om forsvarets ledelse. Det fastslog ministeren, da hun onsdag var kaldt i samråd af Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative Folkeparti. Samrådet var indkaldt efter en række kontroversielle interviews med Politiken og Danmarks Radio.

Ministeren blev i interviewet med DRs podcast “Genstart” spurgt, hvorfor hun ikke fyrer forsvarschef Bjørn Bisserup. Det skete med henvisning til en række sager, bl.a. om den nu fængselsdømte generalmajor og tidligere hærchef Hans-Christian Mathiesen, der for nylig blev dømt for embedsmisbrug og grov pligtforsømmelse, fordi han har fremmet sin kærestes karriere i forsvaret.

Ministeren svarede til dét spørgsmål følgende i Genstart:

“Problemet er jo, at så har vi de næste chefer. Bliver det bedre af det? Det tvivler jeg sådan set på. Derfor vil jeg hellere have, at den, der er øverst ansvarlige chef for forsvaret, og som jeg i øvrigt har stor, stor tillid til, er med til at rydde op i det her, forstår, hvor problematisk det her er og er med til at rydde op i det,” sagde Trine Bramsen.

“Problemet er jo, at så har vi de næste chefer. Bliver det bedre af det? Det tvivler jeg sådan set på”

Trine Bramsen, forsvarsminister, i DRs podcast “Genstart”

Genstart-udsendelsen med Trine Bramsen kan høres her: “I krig med forsvaret”

Forsvarschef Bjørn Bisserup fotograferet, da der forleden var første spadestik på et nyt anlægsbyggeri på Flyvestation Skrydstrup. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

“Mange føler sig ramt”

Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative mener, at forsvarsministeren med sin udtalelse kaster en mistanke på hele forsvarsledelsen. DFs udenrigsordfører Søren Espersen, der også er kommitteret for hjemmeværnet, sagde på samrådet, at ministeren “skildrer officersledelsen som en sammensværgelse”:

“Der er mange, der føler sig dårligt behandlet på grund af det her citat. Det ville klæde ministeren at sige, at det var en forkert udtalelse,” sagde Søren Espersen i samrådet.

“Det ville klæde ministeren at sige, at det var en forkert udtalelse”

Søren Espersen (DF) i samråd med forsvarsministeren

Men Trine Bramsen mener ikke, at der er noget af undskylde. Heller ikke for et andet interview hun gav til Politiken nogle dage forinden. Her sagde ministeren, at hun ville “ryste sit system”, og på et spørgsmål, om hun er krig med sit system, svarede hun at “det kommer an på, hvordan du definerer det system”.

“Jeg står ved hvad jeg har sagt. Det er et langt interview, og jeg siger gentagne gange, at jeg har den største tillid til cheferne. Hvis man piller en enkelt ting ud, så kan man altid lave en storm over det,” sagde Trine Bramsen i onsdagens samråd.

Trine Bramsen under onsdagens samråd. Screenshot fra Foltings-TV

Trine Bramsen: Jeg har udtrykt tillid til forsvarschef

Hun fastslog, at hun gentagne gange havde skamrost forsvarets tusindvis af ansatte i de to interviews, og at hun efter sagerne om svindel og magtmisbrug i forsvaret nu har taget en række initiativer sammen med forsvarschef Bjørn Bisserup, herunder udsendelse af et fælles brev til alle forsvarets ansatte.

“Hvis jeg ikke havde tillid til forsvarschefen, så ville jeg nok ikke skrive ud til samtlige ansatte sammen med forsvarschefen, og jeg ville ikk afvise i samtlige interviews at afskedige forsvarschefen og at tage en række initiativer sammen med ham,” sagde Trine Bramsen i samrådet.

Søren Espersen: Har ikke oplevet noget lignende

Ministerens svar formilder dog ikke de tre borgerlige partier. Dansk Folkeparti vil følge op på samrådet med en række spørgsmål til ministeren. Søren Espersen har desuden bedt om en transkription – en udskrift – af det omstridte interview med Genstart, “fordi der åbenbart er uenighed om, hvad hun har sagt”.

“Hvis ministeren gav en beklagelse, kunne vi komme videre. Men så længe hun ikke vil tage afstand fra det, hun har sagt, fortsætter det her. For det er nogle hårde meldinger, hun er kommet med, overfor en bred gruppe af officerer, der jo ikke er tiltalt for noget som helst. Det er sårende overfor dem, og jeg mindes ikke en forsvarsminister, der på samme måde har været på kollision med sin forsvarsledelse,” siger Søren Espersen til ditOverblik.

“Jeg mindes ikke en forsvarsminister, der på samme måde har været på kollision med sin forsvarsledelse”

Søren Espersen (DF) til ditOverblik
Søren Espersen (DF) under onsdagens samråd. Screenshot fra Foltings-TV

Søren Espersen siger, at han som kommitteret for Hjemmeværnet har mødt mange ansatte i forsvaret, som ikke forstår ministerens udmeldinger:

”Forsvaret er en kæmpe virksomhed. Der er over 20.000 fastansatte. I så stort et system, er der altid nogen, der ikke kan stå fristelsen, og der er jo ingen, der er uenige i, at de sager om nepotisme og misbrug, der har været, ikke er alvorlige. Men når ministeren udtaler sig som hun gør, rammer det alle i toppen. Det kan få den konsekvens, at de menige soldater kunne miste tilliden til deres foresatte,” mener Søren Espersen.

Samrådet kan ses på Folketings-TV her