Forsker kritiserer i Altinget meningsmålingsinstituttet YouGov for at overdrive Nye Borgerliges tilslutning. Han mener at BTs artikler om målingerne er misvisende og kan blive en “selvopfyldende profeti”. YouGov afviser kritikken
“Historisk måling: Nye Borgerlige større end DF”. Sådan lød en overskrift i BT den 15. juni. Anledningen var den seneste måling fra analyseinstituttet YouGov, som gav Nye Borgerlige 7,7 procent af stemmerne. Dansk Folkeparti stod til 6,6 procent.
Nyheden kom en måned efter en anden dramatisk BT-historie. Her blev der kørt breaking news med overskriften “Vanvittig ny måling for dansk parti”. Igen var det YouGov, som med en måling gav Nye Borgerlige mere end en fordobling i forhold til folketingsvalget i 2019, hvor NB fik 2,4 procent af stemmerne.
BTs bombastiske artikler om YouGov-målingerne fik i denne uge forskeren Erik Gahner Larsen, Ph.d. i statskundskab, til at rette en hård kritik af både YouGov og BT i Altinget. Erik Gahner Larsen mener, at målingerne er misvisende og at BT bedriver “dårlig meningsmålingsjournalistik”.
“Der var ikke tale om en vanvittig ny måling. Det eneste vanvittige var BT’s dækning heraf,” skriver han i et indlæg på Altinget.
“Der var ikke tale om en vanvittig ny måling. Det eneste vanvittige var BT’s dækning heraf”
Erik Gahner Larsen, Ph.d. i statskundskab, i Altinget.dk
Kritisabel metode
Erik Gahner Larsen mener, at YouGovs særlige metode – de anvender data fra danskere, der selv har tilmeldt sig et weppanel – giver en større risiko for at ramme skævt. For det gør YouGov – rammer skævt. Ved folketingsvalet i 2019 vurderede YouGov, at Nye Borgerlige ville få 4,7 procent af stemmerne. De fik 2,4 procent.
Erik Gahner Larsen mener, at YouGov med sin måleteknik har svært ved at måle den reelle opbakning til Nye Borgerlige. Alligevel bruges YouGov-målingerne til breaking news-historier på BT:
“Problemet er, at BT lader, som om YouGovs meningsmålinger pludselig giver et retvisende billede af, hvor mange danskere der vil stemme på Nye Borgerlige. Dette er yderst misvisende og har absolut intet med god journalistik at gøre,” skriver Erik Gahner Larsen.
Selvforstærkende effekt
“Der er intet der taler for, at Nye Borgerlige ville få 7,7 procent af stemmerne, hvis der var valg i morgen. Det kan udelukkende forklares med udgangspunkt i middelmådige meningsmålinger fra YouGov og en elendig politisk dækning fra BT,” fortsætter han.
Han anklager BT for at være ligeglade med, om deres meningsmålings-nyheder giver et retvisende billede. Hvis det var intentionen, ville avisen i sin dækning vise, at meningsmålingerne er uenige og i de langt fleste tilfælde giver Nye Borgerlige en opbakning, der er langt lavere end 7,7 procent.
“Formålet med dækningen virker omvendt til at tage én ekstrem meningsmåling og bruge den til at indikere, at der er sket noget ’historisk’. En sådan nyhed vil alt andet lige få større opmærksomhed blandt tilhængere og modstandere af Nye Borgerlige, og dermed tiltrække mere engagement, læsere og annoncekroner,” skriver Erik Gahner Larsen.
Problemet er, at de bombastiske BT-historier deles flittigt på nettet og dermed vil de kunne få en selvopfyldende profeti, mener han, som opfordrer til at ignorere målingerne:
“Min opfordring vil derfor nu blot være, at man – i det omfang det er muligt – ignorerer BT’s dækning af de politiske partier og i videst muligt omfang afholder sig fra at bruge YouGov, når det gælder om at belyse danskernes holdninger til politiske spørgsmål”.
YouGov: Vores målinge er troværdige
ditoverblik har bedt BTs chefredaktør Michael Dyrby om en kommentar til kritikken. Vi ville bl.a. gerne høre, hvad chefredaktøren selv mener om troværdigheden af YouGov-målingerne og BTs journalistik om dem. Michael Dyrby har dog i stedet bedt YouGov om at kommentere kritikken. Han har bedt dem sende os en kommentar, som Tove Keldsen
Head of marketing Norden hos YouGov, har skrevet til Altinget.dk.
Her afviser hun, at YouGovs målinger skulle være mindre troværdige end andre analyseinstitutters:
“Ved seneste måling vurderede både Epinion og Gallup tilslutningen til Nye Borgerlige til 5,8 procent af stemmerne, mens vi vurderede dem til 7,7 procent. Målingerne er alle forbundet med statistisk usikkerhed, og der er således ikke en signifikant forskel på disse resultaterne. Voxmeter målte Nye Borgerlige til 3,4 procent, og Erik Gahner Larsens kunne altså med lige så stor ret have skrevet et debatindlæg, hvor han fremlægger, at de undervurderer Nye Borgerlige,” skriver Tove Keldsen.
Lige så repræsentativ som telefonmålinger
Hun afviser, at YouGovs målemetode med et weppanel, som alle frivilligt kan tilmelde sig, er mindre repræsentativt end de klassiske meningsmålinger lavet med telefon. YouGov har en base på 100.000 respondenter, der kan vælges fra, og mange af deltagerne har YouGov selv udpeget. Derfor kan deres analyser blive mindst lige så repræsentative som telefonmålinger, der – skriver Tove Keldsen – har det problem, at der er en stor frafaldsprocent og at det er sværere at få fat i personer, der bruger telefonsvarer eller ikke bryder sig om at tale med fremmede.
“Vores valgundersøgelser til BT er repræsentative på køn, alder, geografi, samt stemmeafgivelse ved valget 5. juni 2019 præcis som telefonmålinger. En væsentlig forskel er dog, at vi ved, hvad de stemte ved sidste valg, fordi vi spurgte dem lige efter valget, eller da de meldte sig ind i panelet. Vi skal altså ikke stole på deres hukommelse,” skriver Tove Keldsen.
Erik Gahner Larsen kritik kan læses her: Forsker: BT’s dækning af YouGovs misvisende målinger kan blive en selvopfyldende profeti for Vermund
YouGovs kommentar kan læses her: YouGov svarer på kritik: Vores målinger er ikke misvisende