Forslag stemt ned: Socialdemokratiet vil ikke forbyde muslimske bønnekald

0
10629
Fredens Moske i Aarhus kaldte fredag den 24. april til bøn fra en sportsplads i Gellerupplanen. Indkaldelsen skete via højtalere. Fra Fredens Moskes facebookside.

Fælles forslag fra DF, Venstre, Konservative og Nye Borgerlige stemt ned i Folketinget. Socialdemokratiet synes bønnekald er “anmassende”, men vil ikke forbyde det endnu

Præcis to måneder efter at Fredens Moske kaldte til muslimsk bøn via højtalere fra en fodboldbane i Gellerupplanen i Aarhus, sagde et flertal i Folketinget torsdag definitivt nej til at forbyde højtalerforstærkede bønnekald i det offentlige rum.

Forslaget var fremsat af Venstre, Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, men selv om Socialdemokratiet flere gange har understreget, at partiet synes bønnekald i det offentlige rum er “anmassende” – og selv om udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har sagt, at han ikke ønsker et Danmark, “hvor man bliver afbrudt af bønnekald om fredagen i Føtex” – så stemte Socialdemokratiet imod. Det samme gjorde hele venstrefløjen, Radikale Venstre og Liberal Alliance.

“Vi kan ikke støtte det beslutningsforslag, der ligger på bordet her. Men hvis der kommer flere af den her slags eksempler med bønnekald, som vi så det i Gellerup, er vi i regeringen klar til at se på mulighederne for lovgivning og på, hvorvidt vi skal gå fra det gule kort til røde kort,” sagde Mattias Tesfaye, da beslutningsforslaget blev 1. behandlet i tirsdags.

Mattias Tesfaye vil nu have sit ministerium til at lave en nærmere undersøgelse af de juridiske spørgsmål i forbindelse med bønnekald. Han vil vide, om det kan gennemføres indenfor rammerne af grundloven og Danmarks internationale forpligtelser.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye under tirsdagens 1. behandling af beslutningsforslaget om at forbyde bønnekald. Fra Folketings-TV

DF havde ønsket mere vidtgående forslag

Dansk Folkepartis Marie Krarup, der var ordfører for DF i debatten, håber at Socialdemokratiet ender med at slutte op om et forbud.

“De har det jo med at bruge vores brugte politik, og det er man så velkommen til også at gøre på det her område. Det kommer sikkert på et tidspunkt,” sagde Marie Krarup.

DF har siden 2009 flere gange forsøgt at få forbudt bønnekald fra minareter, de tårne i forbindelse med moskeer, der i muslimske lande bruges til at indkaldelse af bøn. Stod det til DF, var det seneste beslutningsforslag blevet skærpet, så det også omfattede bønsindkaldelse, der ikke er højtalerforstærket. Men DF valgte at gå med i det fælles forslag:

“Vi har den indstilling, er det er lige meget, om katten er grå eller sort, for så længe den kan fange mus, er det afgørende opfyldt. Det her beslutningsforslag rammer bønnekald, og det er det, vi ønsker at bekæmpe,” sagde Marie Krarup.

“Vi har den indstilling, er det er lige meget, om katten er grå eller sort, for så længe den kan fange mus, er det afgørende opfyldt”

Marie Krarup under tirsdagens 1. behandling
Marie Krarup under tirsdagens 1. behandling af beslutningsforslaget om at forbyde bønnekald. Fra Folketings-TV

“Kulturkamp mod islamisering”

Hun sagde under debatten, at et forbud mod bønsindkaldelse er nødvendig for at bremse islamiseringen af det danske samfund:

“Vi står i en kulturkamp imod islamisering, hvor islamiseringen sniger sig ind overalt, og det er vigtigt at sætte foden ned. Også selv om der er nogle herinde i Folketingssalen, som ikke helt har erkendt, at det er der, vi står, så er der steder, hvor islamiseringen sniger sig ind. Det er vi nødt til at få stoppet, og vi er nødt til at bruge de våben, vi har,” sagde Marie Krarup.

Forud for 1. behandlingen kom det frem, at Kirkeministeriet har modtaget tre henvendelser fra danske moskeer, som gerne vil have lov til at sende bønnekald over højttalere.

Hele debatten under 1. behandlingen kan ses her

Læs også:

Pia Kjærsgaard: Regeringen snakker og snakker, men den vil ikke sætte grænser for islam