Tysk professor: Covid-19 er menneskeskabt – stammer fra laboratorium i Wuhan

0
45973
Arkivfoto

Et team af forskere fra det anerkendte universitet i Hamburg har i hele 2020 undersøgt Covid-19 virus. Deres melding er klar: den er menneskeskabt og undslap laboratoriet i Wuhan

Studiet blev lagt frem i januar, så andre videnskabsfolk kunne kommentere det. I dag blev det så præsenteret og har ryddet forsiderne i tyske medier. Det tegner et billede af hasarderet omgang med farlig forskning i et miljø, hvor man tidligere har haft store problemer med sikkerheden.

Teamet omkring professor Roland Wiesendanger undgår at sige, at de har beviser for, hvordan virus blev skabt af kineserne – og hvordan det slap ud. De kalder deres forskning for stærke indicier – og dem har de samlet 600 af. Og sporene fører til det berygtede P4 laboratorium i Wuhan.

Ikke fra dyr

Et af de tungeste indicier handler om, at denne virus ikke stammer fra dyr. For som professor Wiesendanger skriver, så har man – på trods af intens forskning gennem hele 2020 – ikke fundet et eneste dyr, der kan have bragt sygdommen videre fra flagermus til mennesker. Her fastslår man, at forestillingen om at dette har været en zoonose – altså en dyresygdom – ikke har noget videnskabeligt grundlag.

Egenskaber ved selve virus tyder også på at denne form er udviklet i et laboratorium. Dens særlige evne til at binde sig til menneskelige celler og til at trænge ind i dem er nemlig aldrig set før i andre corona virus. Det får det tyske forskerteam til at konkludere, at denne virus ikke har sit udspring i naturen.

Endelig beskriver tyskerne de mange, kendte sikkerhedsproblemer ved det virologiske institut i Wuhan, som laboratoriet hører ind under. Her fremhæver de en kendt historie om en ung kvindelig forsker, der menes at være den første, der blev smittet. Videre skriver de, at Covid-19 – som vi kalder sygdommen – direkte har spredt sig fra laboratoriet og ud i hele verden.

Den kinesiske storby Wuhan.

Forbudte studier

Studiet går ud fra at kineserne har arbejdet med en metode, der kaldes gain-of-function. Grundlæggende går det ud på at skabe værre varianter af kendte sygdomme for at kunne forske mere i dem. I bedste fald er det en viden, der kan gøre forskerne i stand til at reagere hurtigere og bedre, når der naturligt opstår nye og aggressive varianter af kendte sygdomme.

Men metoden er omstridt – og ikke blot af sikkerhedsgrunde, men i høj grad også af etiske grunde. Den amerikanske regering stoppede alle den slags forsøg i amerikanske laboratorier tilbage i 2014. Da de igen blev tilladt godt tre år senere, blev de underlagt meget strenge regler.

Hele studiets konklusioner kan læses her

Kilder: Hamburgs Universitet, Bild, Hamburger Abendblatt, The Lancet