Tyrkiet bygger flygtningemur

0
2951
Strandede afghanere venter ved en ​​grænseovergang ved den pakistanske grænseby Chaman. Foto: Banaras KHAN / AFP

Med tusinder af afghanere på vej mod Tyrkiet bygger regeringen i al hast en mur ved grænsen til Iran. Foreløbig er det blot en symbolsk handling vendt mod Europas næste flygtningestrøm 

Indtil nu er der taget flere billeder af muren end dens længde i meter. Den symbolske start er tre kilometer lang ud af en grænsestrækning på 534 kilometer. Derudover har man gravet en dyb grøft i op mod 50 kilometers længde og er begyndt at rydde miner ved grænsen for at kunne bygge videre.

Læs også: Europas næste bølge af migranter er på vej

Flygtningehjælpere i Tyrkiet har opgjort tallet af nye afghanske migranter til op mod 1000 dagligt, hvilket bekræftes af uafhængige kilder i grænseområdet. Officielle talspersoner har afvist, at der er tale om så mange. Men her i weekenden erkendte en lokal guvernør i området, at man alene i byen Van har tilbageholdt 1500 afghanere.

Og mens man begynder at spærre grænsen til Iran med en tre meter høj betonmur, så er grænsen til den anden nabo Irak hullet som en si. En forretningsmand, der ofte krydser netop den grænsen, siger til ditoverblik.dk:

”Som tyrker skal du svare på en hel masse spørgsmål, før du får lov til at krydse tilbage til Tyrkiet. Det kan afghanerne jo ikke, så dem ser du ikke ved grænseovergangen. Men du kan se dem krydse selve grænsen bare 50 meter derfra.”

Han fortæller videre, at de lokale har fået at vide, at de ikke må hjælpe afghanerne.

”De (politiet, red.) siger, at man ikke må hjælpe dem med mad. Og at man kommer i fængsel for at give dem et lift. Men vi ser ingen betjente, der er ude for at stoppe dem.”

Forhadte

Billeder af afghanske flygtninge, der let slipper over grænsen, fylder meget på de sociale medier i Tyrkiet. Det samme gør vrede og afmægtige kommentarer. For mange tyrkere har mistet deres job på fabrikker og restauranter til nysankomne, der vil arbejde for et måltid mad om dagen.

Det gør dem ikke automatisk til racister, siger journalisten Kemal Can, der skriver for en af de få uafhængige nyhedsmedier i Tyrkiet, Gazete Duvar. I hans vurdering ønsker mange kritikere af flygtningestrømme blot mere sikre grænser. Og at man begynder at sende flygtninge tilbage.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. Den tyrkiske regering har i følge lokale medier sat gang i byggeriet af en mur vendt mod Iran. Foto: Adem ALTAN / AFP

Tyrkiet er det land i verden, der huser flest migranter og flygtninge. Alene fra Syrien er der kommet 3,5 millioner mennesker. Og det er det officielle tal over registrerede asylsøgere – mange opholder sig i Tyrkiet uden papirer.

En ny meningsmåling viser, at to ud af tre tyrkere (66 procent) går ud fra, at syrerne i landet aldrig vil rejse hjem. Til gengæld er vreden mod syrerne faldet – under halvdelen af tyrkerne (46 procent mod 56 procent for et år siden) er direkte imod deres tilstedeværelse.

Kilder: MEE, Ahval, Cum Hurriyet, Duvar

Læs også: Europas næste bølge af migranter er på vej