Dansk Erhverv vil have afskaffet kravet om, at butikker skal tage imod kontant betaling. Men det vil gå ud over ældre og sårbare mennesker, mener DFs erhvervsordfører Hans Kristian Skibby
“Desværre, vi tager ikke imod kontanter. Her kan du kun handle med Dankort eller Mobilepay”.
Sådan skal butikker have lov at sige til kunderne, hvis det står til organisationen Dansk Erhverv.
Forslaget, der vil være et brud med den nuværende betalingslov, der siger at butikker som udgangspunkt skal modtage kontant betaling i tidsrummet klokken 06 til 22, bakkes op af flere borgerlige partier på Christiansborg.
DF-ordfører: Det er for tidligt
Men ikke af Dansk Folkeparti. DFs erhvervsordfører Hans Kristian Skibby siger til Danmarks Radio, at han forstår erhvervslivets argumenter om blandt andet at mindske røveri-risikoen, men at der er et hensyn at tage til ældre borgere.
“Vi bliver nødt til at tage hensyn til de især ældre borgere, der ikke er en del af dankortet og de her digitale løsninger, så vi er et par år for tidligt på den med at fjerne kontantreglen,” siger Hans Kristian Skibby.
Hos Ældre Sagen bryder man sig heller ikke om ideen om at gøre det frivilligt for butikker, om de vil tage imod kontanter.
“Det vil blive et væsentlig praktisk problem for de mennesker, der er fremmede overfor teknologi, har en demenssygdom eller lignende, at skulle bruge de digitale betalingsmetoder,” siger Ældre Sagens vicedirektør Michael Teit Nielsen til DR.
“Det vil være dårligt for den sociale inklusion. Jeg synes, det er forkert, hvis vi efterlader en gruppe borgere på perronen og siger, det var synd for jer, at I ikke kom ombord på det digitale tog,” fortsætter han.
DF-kampagne: Behold kontanterne
Dansk Folkeparti har fulgt sin modstand mod Dansk Erhvervs forslag op med en kampagne på Facebook. Budskabet er klart: “Behold kontanterne, vis hensyn til ældre og sårbare danskere”. Opslaget havde tirsdag fået 5500 likes og mere end 1800 kommentarer.
I følge en rapport, som Nationalbanken udsendte tidligere på året, faldt andelen af kontantbetalinger i supermarkedskæderne Salling Group og Coop fra 28 til 17 procent under den første corona-nedlukning sidste år. Men henover sommeren 2020 steg den igen, så den lå på 22 procent i august.